Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će već od danas sprovoditi zaključak vlasti i opozicije u Republici Srpskoj o obustavljanju rada u odlučivanju o pitanjima iz nadležnosti organa BiH, tako da neće biti nijedne odluke Predsjedništva, te dodao da na proljeće naredne godine neće biti BiH ako se zemlja ne vrati na dejtonske pozicije.

– Hrvatima se mora vratiti puna suštinska konstitutivnost, Srbima bezbjednost u smislu da više ne budu žrtve prevara i prenosa nadležnosti i da se dogovorimo, ako hoćete, a ako ne, mislim da na proljeće naredne godine neće biti BiH – izjavio je Dodik za zagrebački Večernji list, izdanje za BiH, te dodao da će vlast u Republici Srpskoj podržati stvaranje trećeg entiteta, ako se Hrvati tako izjasne.

S obzirom na posljednja dešavanja u BiH i na presudu Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, Dodik je naglasio da bi bilo najbolje da se narodi u BiH raziđu i da se napravi “nešto što bi bio prostor slobodnog kretanja ljudi i robe”, budući da nije moguće stvoriti državu koja funkcioniše na principu dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Šta god oni uradili, sad moraju znati da su upalili startnu poziciju za samostalnost Republike Srpske. Mi nećemo dopustiti, ovo je crvena linija koja je pređena. Ustav BiH je jasno i izričito propisao nadležnosti BiH, a nigdje ne piše da imovina spada u tu nadležnosti – istakao je Dodik.

On je naveo da ono što je do sada radio OHR kršeći Ustav, sada radi Ustavni sud BiH, te naglasio da se takve odluke u Republici Srpskoj neće poštivati niti sprovoditi, već da će Srpska sprovoditi svoje odluke.

– Ne očekujem da se međunarodna zajednica tu petlja, kao što se nije petljala ni u donošenju nezakonitih odluka Ustavnog suda BiH – istakao je Dodik, te ponovio da bi BiH profunkcionisala kada bi stranci otišli iz nje.

Srpski član Predsjedništva je rekao da su različiti stavovi o NATO integracijama BiH jedan od razloga zašto ovakva zemlja ne može opstati.

– Mi ne želimo u NATO zbog svojih iskustava iz prošlosti, dok neki drugi imaju svoja iskustva i žele u NATO. Ne treba niko da trpi zbog nas, ni mi zbog nekog drugog. Dok sam ja tu, neće se dogoditi nijedna odluka u BiH koja će doprinijeti integraciji BiH u NATO – ponovio je Dodik.

Govoreći o putu BiH ka EU, on je rekao da podržava taj put, ali da nema nekog entuzijazma, te dodao da se ne zna šta će biti sa Unijom, s obzirom na Bregzit i sve probleme sa kojima se suočavaju njene članice.

Izvor: SRNA/RTRS