Starci, trudnice, mala djeca ne osećaju umor kada krenu u litijski hod kako bi protestovali protiv Zakona o slobodi vjeroispovesti. Tako ni godine nisu juče spriječile Gojka Jokića, heroja sa planine Čakor, da iz Murina krene u litiju dugu deset kilometara, piše portal.

Ovaj heroj je pješačio 10 kilometara od Murine do Velike na čelu litije za odbranu svetinja u Crnoj Gori.

Njegove 72 godine, nanizale su dosta životnog iskustva i borbe. Ali, kako on kaže, borba za svetinje u Crnoj Gori se mora dobiti.

– Ja sam Crnogorac, Srbin, pravoslavac. Meni su svetinje najpreče u životu. Volim svoju državu i nemam namjeru da se selim nikada i nikud iz nje. I meni i svima nama je sudbina da se borimo za krst i slobodu – kaže deda Gojko.

Rekao je da mu je bilo malo naporno preći toliki put jer je imao operaciju prošle godine.

– Imam dosta godina i lošeg sam zdravlja, ali moram da branim svoje pravoslavlje. Tad ne sme da bude izgovora, svi moramo da ustanemo kao jedan – priča deda Gojko.

Imao je i poruku za mlađe generacije.

– Djeco moja, najpreče su vam svetinje. Na mlađima svet ostaje, vi morate da čuvate pravoslavlje – rekao je on.

Deda Gojko kaže i da jedva čeka nedjelju, i da će opet ići na litije.

– I u nedjelju ću da idem. Ali, nadam se da će se urazumiti oni koji trebaju i da će vidjeti da ovaj narod neće da odustane. Ne može se protiv volje svog naroda – kaže deda Gojko.

Za kraj razgovara rekao je da živi na planini Čakor.

– Bavim se pololjoprivredom, držim veliku stoku. I Bogu sam zahvalan što mi je podario i čuva veliku porodicu – završava razgovor ovaj vitez sa planine Čakor.

Telegraf/Srpskainfo