Za očuvanje braka u današnje vrijeme neophodna je volja, ali i više vremena za druženje supružnika, te uspješna komunikacija.

Ovo je supružnicima poručila psiholog prijedorskog Centra za socijalni rad Zora Marjanović na okruglom stolu koji je organizovan povodom obilježavanja “Nedelje braka”.

-Naša praksa pokazuje da je danas jedan od velikih uzroka bračnih kriza nedostatak kvalitetnog vremena koji supružnici provode jedno sa drugim. Savjetujemo im da pronađu više vremena da razgovaraju i podijele brige ideje i svakodnevne radosti koje se inače rijetko dijele – istakla je Marjanovićeva.

Ona dodaje da je prijedorski Centar tokom prošlih sedam dana imao predavanja za bračne parove o temi polažaj braka kao institucije u današnjem vremenu i izazovima sa kojima se bračni parovi sučavaju.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

-Bazirali smo se i na priču o vještini komunikacije koja nije na zavidnom nivou, a to je čest pratilac nesporazuma u braku. Istakli smo da je za očuvanje veze i svakog odnosa nužna volja da se taj odnos sačuva, a podrazumijeva se da tamo gdje ima ljubavi ima i volje, ali i obratno tamo gdje ulažemo volju tu je i ljubav. Poručujemo supružnicima da se trude kako bi očuvali brak – zaključuje Marjanovićeva.

Socijalna radnica Drgana Savić-Pešević koja je i vodila projekat “Nedelja braka” kaže da su i građani koji su učesvovali u aktivnostima Centra saglasni da je potrebno raditi na ličnom rastu i razvoju.

-Analizirajući podatke koje smo dobili u školama zaključili smo da je malo sadržaja koji upućuju i daju odgovor na pitanje kako živjeti u životu, kako živjeti u braku, kakve odnose imati sa drugim ljudima i na koji način se organizovati kako bi svi ti odnosi bili funkcionalni i smisleni – kaže Savić-Peševićeva.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Ona dodaje da je tokom prošlih sedam dana koliko je trajala “Nedelja braka” organizovano 16 događaja u kojima su učestvovale i 23 organizacije te su podijeljene 22 nagrade bračnim parovima.

-Mislim da smo uspjeli promovisati brak i bračne vrijednosti, i dati poruku svim građanima, i onim mlađima kao i onim u zrelijim godinama da je život u dvoje mnogo lakši – zaključuje ona.

Srpskainfo