Dakle, mislimo da donosimo jedan zakon koji je primjeren Crnoj Gori i njenoj demokratskoj i proevropskoj aspiraciji. SPC ima drugačiju percepciju tog zakona, kazao je danas u Minhenu predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović

Država smatra da donosi zakon koji je neophodan pravnom sistemu Crne Gore, koji je podrazumijevao jedan dugi inkluzivni proces, koji je prošao proceduru usaglašavanja sa najvišim ekspertskim pravnim adresama u Evropi, zakon koji je liberalniji od zakona u drugim državama u našem regionu. Dakle, mislimo da donosimo jedan zakon koji je primjeren Crnoj Gori i njenoj demokratskoj i proevropskoj aspiraciji. SPC ima drugačiju percepciju tog zakona, kazao je danas u Minhenu predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, odgovarajući na pitanja novinara.

On ocjenjuje da je riječ o ozbiljnom nerazumijevanju.

Kao posljedica tog nerazumijevanja podignute su tenzije u crnogorskom društvu, zato sam kazao da su bezrazložno podignute jer mislim da je percepcija na drugoj strani pogrešna i da je zaista potpuno bezrazložno stvoren utisak da će neko nekome da otima imovinu mimo onoga što je jedan potpuno pravno i demokratski utemeljen proces preispitivanja imovinskih odnosa kako bismo i na taj način doprinijeli boljoj vladavini prava u našem društvu”, rekao je predsjednik.

Poručio je da zaista nema nikakve opasnosti od bilo kakvog nepravnog, neustavnog, kao što se želi sugerisati, anticrkvenog rješenja.

Nema ništa od toga. Suprotno, na ovoj strani gdje stanuje, da kažem, državna politika, postoji apsolutna spremnost da se kroz jedan dugi, detaljni, sistematični, otvoreni dijalog dođe do objašnjenja o svim pitanjima kako bismo zaista svi došli do zaključka da imamo jedno rješenje koje ne povrjeđuje ničija prava, naprotiv, koje učvršćuje temelje pravne države Crne Gore”, kategoričan je Đukanović.

Osvrnuo se i na razgovor predstavnika Vlade i Episkopskog savjeta SPC.

To je nešto o čemu smo premijer i ja razgovarali, i to je plod zajedničke inicijative iz vrha državne politike Crne Gore. Dakle, ovo nije ništa senzacionalno i novo. Ka što svi jako dobro znamo, predstavnici državnih organa su u kontinuitetu razgovarali sa predstavnicima SPC povodom donošenja zakona, uključujući, i na dan donošenja zakona”, kazao je.

Tačno je, dodao je, da je to prvi razgovor na tom nivou, nakon što je zakon donešen.

 Vjerujem da je to put, jedini mogući put, da se nesporazumi prevazilaze, da se unese doza boljeg razumijevanja u međusobnim odnosima, da se time doprinese i spuštanju tenzija koje su potpuno bezrazložno podignute u crnogorskom društvu, i da se na taj način zaista vraćamo u onu atmosferu koja će obezbijediti, ne samo pouzdaniji utisak stabilnosti domaćoj, inostranoj javnosti, nego i obezbijediti značajniju mobilizaciju svih naših potencijala na pitanja koja treba da nam doprinesu daljem ekonomskom i demokratskom razvoju”, smatra Đukanović.

Crna Gora je, naglasio je, već duže vremena prepoznata kao stabilna adresa na Zapadnom Balkanu, ali ne samo to, nego i država u kojoj se događa veoma dinamičan ekonomski život, u kojoj se događaju veoma vrijedne investicije.

Naš interes je da takav utisak i takvu percepciju Crne Gore sačuvamo i da podstaknemo naše inostrane partnere da nastave sa svojim ulaganjima kako bi kroz realizaciju zajedničkih projekata doprinosili razvojnim ciljevima koje imamo”, poručio je predsjednik.

Na pitanje da li su spremni za bilo kakve ustupke odgovara ne treba razgovarati u načelu.

Spremnost da razgovaramo znači spremnost da čujemo argumente druge strane. Dakle, kad god bismo čuli dobar argument koji bi nam pokazao da su neka od naših polazišta pogrešna, pa nema nikakve sumnje da bismo svaki takav argument prihvatili i da bismo išli ka onome što bi mogao biti dobro zajedničko rješenje”, kazao je Đukanović.

Oni, istakao je, pristaju na razgovor da bi zaista motivisali drugu stranu da im saopšti svoje argumente.

Mislim da do sada nijesmo čuli dovoljno takvih argumenata, što ne znači da se oni ne mogu pojaviti u nastavku dijaloga i zbog toga smo, rekao bih tako, spremni da razgovaramo jer riječ je zaista o ozbiljnim unutrašnjim pitanjima, o unutrašnjo političkim pitanjima, i naravno da su predstavnici državne politike spremni da čuju sve argumente bilo kog subjekta unutrašnje scene Crne Gore”, ukazao je Đukanović.

Izvor: IN4S