Lider SDA Bakir Izetbegović smatra da odgovor na najavljenu blokadu rada državnih institucija političara iz Republike Srpske treba da bude čvrst i bez pristajanja na ultimatum. Moramo odgovoriti čvrsto i bez popuštanja, rekao je Izetbegović.

– Mirovni sporazum, Ustav i zakoni se moraju poštovati. Nema ni govora da ćemo pristati na ultimatum i oslabiti Ustavni sud, koji je jedan od posljednjih mehanizama kojim se mogu popravljati stvari u BiH – rekao je Izetbegović za sarajevski portal Kliks. On smatra da bi to pitanje trebalo da presijeku PIK, OHR i Tužilaštvo.

– Ako to ne učine, ući ćemo u politički limb koji će potrajati. Neće moći da razbiju BiH, Ustavni sud neće ostati bez inostranih sudija, patriotske političke snage neće ustuknuti pred drskošću i prijetnjama strane koja slavi ratne zločince – zapretio je on.

Kako dodaje, politička kriza će se prenijeti na ekonomiju, a tada će, uvjeren je, na udaru biti prvi oni koji su krizu izazvali, dok je Federacija BiH ekonomski jača.

– Na svaki scenario smo u proteklih 30 godina imali odgovor, zašto ne bismo i na ovaj? Sve što neodgovorni i bahati političari budu radili, sebi će raditi. I biće krivi za sve što se može desiti. Mi  ćemo učiniti sve da ih urazumimo, da sačuvamo mir, sigurnost i stabilnost, da smanjimo štete izazvane iracionalnim djelovanjem. Sve što tražimo jeste da se poštuje Ustav i zakoni. I poštovaće se – rekao je Izetbegović.

Izvor: sputniknews.com