Na zaobilaznici na Žabljaku, u pravcu prema Šavniku, nepoznate osobe napisale su morbidnu ustašku parolu “Srbe na vrbe” preko trobojke, čime su izazvale negodovanje na društvenim mrežama.

Nakon što je Skupština Crne Gore u decembru 2019. godine usvojila sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim je dovedeno u pitanje vlasništvo Srpske pravoslavne crkve nad vjerskim objektima i imovinom u toj zemlji, SPC je u znak protesta organizovala molebane i litije.

Ali, to nije jedini vid otpora nezadovoljnih građana Crne Gore zbog usvajanja tog Zakona. U januaru je u nizu gradova započeta nezvanična akcija iscrtavanja “crnogorske trobojke” na zidovima pored lokalnih i magistralnih puteva po crnogorskim gradovima.

Tako je i na zidu kod zaobilaznice na Žabljaku, u pravcu prema Šavniku, osvanula “crnogorska trobojka”, ali nije prošlo mnogo vremena prije nego što je uslijedio “odgovor” onih koji podržavaju usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i koji smatraju da su Srbi u Crnoj Gori glavni u pružanju otpora tom Zakonu.

Naime, preko pomenute trobojke nepoznati počinilac je ispisao parolu “Srbe na vrbe”.

Parola “Srbe na vrbe” nastala je tokom Prvog svjetskog rata, a koristio ju je i ustaški režim u Nezavisnoj državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata.

Takođe, bila je veoma popularna devedesetih godina u Republici Hrvatskoj, a nerijetko je pojedinci i dan-danas ispisuju po zidovima hrvatskih gradova, pogotovo u vrijeme određenih godišnjica ili u vrijeme napetosti u odnosima između država Srbije i Hrvatske.

(Sputnjik)