Dan pred današnju sjednicu Glavnog odbora DNS, Nenad Nešić je u sudu i zvanično upisan kao osoba ovlaštena za predstavljanje stranke, dok je bivši lider Marko Pavić izbrisan iz registra.

Tako je i formalnopravno završena primopredaja na vrhu DNS nakon što je Pavić podnio ostavku 24. decembra prošle godine, a Predsjedništvo izabralo Nešića za v.d. predsjednika. On i dalje istaje vršilac dužnosti sve do Skupštine stranke, koja treba da izabere novog lidera s punim mandatom. Kada će ta sjednica biti održana trebalo bi da bude poznato upravo danas, na sjednici Glavnog odbora.

Svako odgađanje tačnog datuma značilo bi da u DNS postoje nove turbulencije i podjele na frakcije, o kojima se sve češće priča u javnosti. Prema riječima izvora Srpskainfo, Marko Pavić ne želi povratak na vrh stranke, ali navodno nije voljan ni da potpuno izgubi uticaj u DNS.

Prema ovim kombinacijama, Pavić u dogovoru s pojedinim bogatim pojedincima iz banjalučkog Gradkog odbora želi da za novog vršioca dužnosti predloži Milana Radovića, koji je trenutno v.d. zamjenika predsjednika stranke. Otuda se pojavila informacija da Paviću odani ljudi iz Prijedora ovih dana pozivaju članove odbora po RS i sigerišu im da u glasanju prate Radovića i banjalučki odbor.

– Desi li se to, bilo bi to guranje prsta u oko koalicionom partneru SNSD i Miloradu Dodiku, koji je ranije Radovića označio kao jednog od „mangupa“ koji su navodno u kampanji za prošle izvore radili protiv koalicionih kandidata. To bi vjerovatno značilo njihov izlazak iz vlasti i novo cijepanje – tvrde izvori Srpskainfo iz DNS.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Inače, juče je zasijedao i Regionalni odbor DNS Banjaluka na kome je bilo riječi i o tome koga će da podrže za predsjednika stranke.

– Radović je članovima rekao da na Skupštini glasaju po svom nahođenju, a on lično nije želio da se izjasni – tvrdi naš izvor.

Prema drugom scenariju, ako kombinacije s Radovićem ne uspiju, Pavić će navodno ponuditi Nešiću da u statusu v.d. ostane do kraja godine, što je malo vjerovatno, jer Nešić nije spreman da lokalne izbore „izgura“ sa nesigurnom funkcijom v.d. Nešić se uzda u podršku većine odbora DNS, a vjetar u leđa mu je upis u sudski registar.

U izjavi za Srpskainfo Nešić kaže da od Glavnog odbora očekuje da danas zakaže sjednicu Skupštine stranke i da na njoj bude izabran predsjednik DNS. Kada je reč o jučerašnjem upisu u sudski registar, tvrdi da je to potvrda da je on „jedini, a samim tim i najozbiljniji kandidat za predsjednika DNS“.

– Uživam velilku podršku gradskih i opštinskih odbora. To je više od dvije trećine, tako da smatram da ne bi tu trebalo biti nikakvih dilema – zaključuje Nešić.

Po statutu iz 2017.

Osim upisa Nešića, Osnovni sud Banjaluka je prije dva dana dozvolio i upis novog Statuta DNS. Nešić tvrdi da je krivica bivšeg rukovodstva što je napravilo propust i nije na vrijeme taj stranački dokument dostavilo sudu.

– Međutim, DNS već radi po Statutu iz 2017. godine tako da nema nikakve promjene u načinu rada – kaže on.

Srpskainfo