Zajednički stav da strane sudije moraju da napuste Ustavni sud u BiH, ujedinio je bosanske Srbe i Hrvate. I dok Beograd namerava da razgovara sa srpskim predstavnicima iz RS po ovom vrućem političkom pitanju, zvanični Zagreb još ćuti. Postavlja se pitanje kakva je sudbina Bosne kao države

Posle sastanka Milorada Dodika i Dragana Čovića (HDZ-BiH) oglasio se zvanično izbrani predstavnik Hrvata u BiH Željko Komšić, koji ih je prozvao da pokušavaju „ovom predstavom“ da prikriju plan o rasturanju BiH i pokušaju da naprave veliku Srbiju i Herceg Bosnu. S druge strane, Bakir Izetbegović, lider SDA i predstavnik Bošnjaka, od međunarodne zajednice traži da „spreče rasturanje BiH“.

Bivši član Predsedništva BiH iz redova Hrvata Ivo Miro Jović za Sputnjik kaže da su Srbi i Hrvati u Bosni stali iza iste stvari, jer su oba naroda ugrožena od bošnjačke strane.

„Ne bih mogao reći da je ovo dobar trenutak za Zagreb koji predsedava EU da se sada izjašnjava, ali siguran sam da hoće u jednom trenutku, jer je zaista krajnje vreme i za to. Dva naroda, Srbi i Hrvati, traže suživot i budućnost, Evropsku uniju, standarde življenja… A jedan narod, Bošnjaci, u BiH žele da dominiraju i pokušavaju da pretvore BiH u ono što ona nikada nije bila, zemlja samo jednog naroda“, tvrdi Jović.

On nije iznenađen zajedničkim nastupom Čovića i Dodika, koji već deset dana pokušavaju da isteraju pravdu, svako za svoju stvar na sudu. Naš sagovornik navodi da je sve počelo kada su srpski i hrvatski članovi suda glasali, bošnjački se našli u nekakvom sukobu interesa, a stranci presudili: Srbima za zemlju, Hrvatima za televiziju na maternjem jeziku.

Reuters

„I to je samo jedna ilustracija koliko je puta taj Ustavni sud doneo odluku na štetu Hrvata i Srba. S obzirom na sastav, normalno je da uvek dolazi do te prevage, jer dva Bošnjaka i tri stranca vladaju, a ove dve strane (Srbi i Hrvati) mogu činiti harikiri, ništa neće moći da urade“, zaključuje Jović.

On navodi da već godinama Srbi i Hrvati ukazuju da troje stranih sudija treba da odu iz suda.

„Zemlja u kojoj Ustavni sud može donositi zakone – onda to nije zemlja. A posebno ne zemlja koja je na pragu da otvori pristupna poglavlja sa EU“, izričit je naš sagovornik.

Jović kaže da je važno što su sve političke stranke u RS osudile postupke Ustavnog suda, a Hrvati, normalno, uviđajući da strane sudije ne mogu da odlučuju u ime BiH, uvek će biti na strani jednoga. To je, dodaje on, bio razlog da se izrekne principijelna podrška HDZ-a BiH i Dragana Čovića Srbima. Komentarišući izjave Komšića, naš sagovornik kaže:

„Glavni krivac za remećenje odnosa naroda i nacija u BiH je Željko Komšić! On je proizvod Amerike i drugi član bošnjačkog naroda. U toj neravnoteži odnosa mogu da pričaju šta hoće, ali glavna nestabilnost dolazi iz Sarajeva i to od Bakira Izetbegovića i Željka Komšića“, tvrdi Jović.

Bakir Izetbegović, predsednik SDA i zamenik predsedavajućeg Doma naroda BiH, izjavio je da ne veruje da će Dragan Čović pratiti avanture Milorada Dodika, ali da EU snosi odgovornost za ponašanje lidera SNSD-a.

Izvor: Informer