Fizioterapeut, pjevač, pjesnik i na kraju veliki optimista koji, uprkos tome što je rođen slijep, velikim koracima korača kroz život. A kroz taj put, on uspijeva i da izdržava svoju porodicu. Možda je najbolji reprezent one stare “kad bog uzme na jednoj strani, na drugoj nesebično pokloni”.

Ilija Davidović (30) je iz sela Dragačica kod Lučana. Ovaj dragačevski slavuj slijep je od rođenja, ali to ga nije spriječilo da zapjeva punog glasa i osvoji brojne muzičke nagrade.

– Završio sam školu za fizioterapeute, ali pjesma je oduvijek bila moja najveća ljubav. Moja porodica je u početku bila izuzetno skeptična kako ću da uspijem u tome jer sam slijep, ali ja sam se borio i uspio da ostvarim svoj san. Svoj hendikep sam prihvatio, nikad nisam dozvolio da me savlada pesimizam i razmišljanja „zašto baš ja” – rekao je Ilija za Glas Zapadne Srbije.

On svira klavir i harmoniku, a u njegovoj seoskoj kući napravio je studio u kom ponekad vježba satima. Kad je počinjao karijeru stidljivo je pričao da zna samo neke stihove, a danas njegov repertoar broji na desetine hiljada pjesama.

– U računaru imam svoju fonoteku koja broji oko 12.000 pjesama. Pratim želje moje publike i onda, ako neku ne znam, pustim je i učim. Ja ne mogu kao neke moje kolege da čitam tekst dok pjevam, jer ne vidim, ali zato puštam pjesmu i po nekoliko puta dok je ne naučim – kaže on

Najveća podrška bili su mu baka i roditelji, ali, kako kaže, nikad neće zaboraviti njihov strah kad je sam otišao na tezgu.

– Majka je strijepila cijelu noć i budna me je čekala da se vratim kući. Tako je bilo prvih nekoliko mjeseci dok i ona i otac nisu shvatili da mogu to sve sam – rekao je Ilija.

Iza njega je već nekoliko samostalnih pjesma, zapaženo učešće na muzičkim takmičenjima, a u planu su i novi hitovi. I upravo ovaj mladi Dragačevac svojom voljom, upornošću i optimizmom može da posluži kao primjer današnjoj omladini koja dane provodi na društenim mrežama bez cilja, da i pored hendikepa može da se uspije u životu.

Srpskainfo