Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na posebnoj sjednici Informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, kao i osam zaključaka.

Izjasnila su se 74 poslanika – 72 su bila za, a dva protiv.

Informacija je usvojena na posebnoj sjednicu NS RS, koju je zatražila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je večeras u Narodnoj skupštini da je važno da Srpska ostane jaka i stabilna i da bude spriječeno da se razvlašćuje, a da je odlukom Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu ugrožen interes Republike.

– Nepravne i nasilne operacije usmjerene su na umanjenje ustavnih nadležnosti Srpske, što je nedopustivo. Zato je važno što smo se okupili u Narodnoj skupštini koja je najpozvanija da se bavi najznačajnijm pitanjima. Sada pokazujemo šta prihvatamo, a šta ne i da tražimo prava koja su nam propisana Ustavom – rekla je Cvijanovićeva u završnoj riječi na posebnoj sjednici parlamenta Srpske o informaciji u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH.

Ona kaže da je ovo prvi važan korak da se pokaže kakav je odnos Srpske prema nečemu što je neustavno.

– Suočeni smo sa činjenicom da je Dejtonski sporazum godinama mijenjan, najčešće nasilnim putem i djelovanjem visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH. Morali smo da reagujemo na određeni način, a Skupština je centralno mjesto koje treba da upravlja političkim procesima – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila predstavnicima političkih partija koje su usaglasile zaključke koji održavaju ono što je opredjeljenje Srpske, a to je poštivanje Dejtonskog sporazuma.

Srpskainfo