U Republici Srpskoj do sada je u okviru stambenih kredita plasirano više od 560 miliona KM za 12.100 korisnika, a trenutno se otplaćuje 6.510 stambenih kredita u iznosu od 284 miliona KM, rekao je vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražen Vrhovac.
Vrhovac je istakao da se uslovi pod kojim se odobravaju sredstva za stambene kredite kontinuirano prilagođavaju zahtjevima i potrebama krajnjih korisnika, a tako će biti i nastavljeno.

On je naveo da je posljednjim izmjenama pravila iz decembra omogućeno mladim bračnim parovima do 30 godina starosti da se kreditno zaduže po fiksnoj kamatnoj stopi od tri odsto na godišnjem nivou.

“Iza IRB-a je, prema svim preliminarnim pokazateljima, još jedna izuzetno uspješna poslovna godina. Kreditnim linijama je plasirano 155 miliona KM, od čega je oko dvije trećine odobreno pravnim licima. Plan kreditnih plasmana za prošlu godinu premašen je za oko 70 odsto. Dodatno je, u okviru ulaganja u hartije od vrijednosti plasirano oko 66 miliona KM”, rekao je Vrhovac za “Nezavisne novine”.

Kada je riječ o tržištu kapitala, Vrhovac je naveo da je u hartije od vrijednosti emitenata iz Srpske do sada uloženo gotovo 560 miliona KM, od čega je više od 100 miliona KM bilo namijenjeno domaćoj privredi.

Govoreći o konkretnim aktivnostima IRB-a u vezi sa podrškom stranim investitorima, ali i domaćoj privredi, Vrhovac ističe da IRB svojim djelovanjem snažno podržava i stimuliše strane investitore da djeluju u Srpskoj.

Kada je riječ o razvoju domaće privrede, Vrhovac je naveo da je nedavno smanjena kamatna stopa sa 4,4 na tri odsto u kreditnoj liniji za preduzetnike i preduzeća na kredite za nabavku novih tehnologija i opreme, što će privrednicima omogućiti njihov razvoj i povećanje konkurentnosti.

On je naglasio da će fokus IRB-a i dalje ostati na finansiranju socijalne i ekonomske obnove i razvoja Srpske.

SRNA/RTRS