Od duševne boli do sujete a sve zbog Komisije za izbor i imenovanja – to je rezime današnje sjednice prijedorske Gradske skupštine. Dva odbornika DNS-a, Olivera Brdar Mirković i Brane Radanović, imali su štošta da kažu u sali jer je sud uvažio njihove tužbe koje su podnijeli nakon što su, prošle godine, razriješeni sa pozicija predsjednika i člana Komisije. Dok iz SNSD-a stiže poruka da su sujetni, odbornik Radanović kaže da će tražiti nadonkadu za pretrpljenu duševnu bol.

“Pored duševne boli koju smo pretrpili, pretrpjeli smo i materijalno zato što smo morali da plaćamo i tužbe i presude koje su donesene a i dalje ćemo plaćati advokate koji će morati da dokažu koju smo mi to duševnu bol pretrpjeli i koliko trpimo i dan danas i ovog momenta”, kaže Brane Radanović, odbornik DNS-a.

Mislio sam da sam na ovoj Skupštini do sada sve vidio i čuo ali izgleda da sam se prevario, kaže šef Kluba odbornika SNSD-a. Dalibor Pavlović poručuje da je zatečen izjavama DNS-ovaca.

“S obzirom na to da su kolega i koleginica koji su tužili bili u nelegalnoj komisiji od 2016. godine i nije im palo na pamet da sami sebe tuže jer su u nelegalnoj komisiji. Sad im je odjednom palo na pamet da tuže nekoga. Šta drugo reći nego da je to sujeta ako neko tuži zbog toga što nije u toj komisiji”, kaže Dalibor Pavlović, šef Kluba odbornika SNSD-a.

Za SNSD i još neke odborničke klubove ta komisija je sporna jer, tvrde, nije imala zamjenika predsjednika, u procesu imenovanja nisu konsultovane sve stranke a DNS je imao dva umjesto jednog člana. Tačke dnevnog reda, vrlo često, su danas padale u drugi plan zbog međusobnih prepucavanja.

“Valjda zbog ulaska u izbornu godinu kolege smatraju, nebitno iz koje političke partije jer svi smo zajedno u ovome, da je potrebno da izraze svoje mišljenje da li se ticalo dnevnog reda ili ne”, kaže Ajdin Mešić, predsjednik Skupštine grada Prijedora.

I prošla godina, koja nije bila izborna, u Prijedoru je bila politički veoma burna. Promjena skupštinske većine, napuštanje odborničkih klubova, DNS-ovo gubljenje uticaja u skupštini, tužbe, prekidanje sjednica, međusobne optužbe i inicijative za formiranje novih opština, po mnogima naslućuju kako će da izgleda 2020.

Izvor: ATV