U Vojsci Crne Gore nema mjesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona jer se od vojnika očekuje da brani državu u skladu sa zakonima i Ustavom, izjavio je danas načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić.

On je naveo, povodom pisanja Novosti o zabrani učešća na litijama, da vojnicima niko ne zabranjuje da praktikuju vjeru “na način kako se to obavlja”, ali da je nedopustivo njihovo učešće na protestima na kojima, kako smatra, ima vidljivih primesa politike i “na kojima se mogu vidjeti samo zastave druge države”.

“Posebno je nedopustivo kada se najavljuju “postrojavanja ratnih drugova”, a Crna Gora i nacionalni Crnogorci nipodaštavaju, vrijeđaju i satanizuju, kazao je Dakić, na pitanje podgoričke televizije Vijesti.

On tvrdi da list “nastavlja agresivnu kampanju dezinformisanja”, a iz teksta demantuje samo datum održavanja kolegijuma, na kojem je, prema pisanju lista, 6. februara navodno zabranio vojnicima da učestvuju na litijama i zaprijetio disciplinskim postupcima i isključenjem iz službe onima koji to ne budu poštovali.

“Kolegijum načelnika Generalštaba nije održan 6. februara, pa informacija koju je objavio taj portal nije tačna. U sklopu redovnog obilaska jedinica, kao što je javnost pravovremeno obaveštena, 22.01, 29.01. i 07.02. informisao sam vojnike o aktuelnoj situaciji u državi”, kazao je Dakić.

Izvor: Kurir