“Ovakvi filmovi su stoga uvijek opasni, a film o mitropolitu Amfilohiju je i najavio predsjednik države lično, govoreći da će uskoro otkriti sve detalje o njegovim protivnicima. Optimistično cijenim da je dokumetarac pucanj u prazno. Jer na kraju krajeva treba samo da zamislite dvije situacije: crkvu bez mitropolita Amfilohija i DPS bez Mila. Ovo drugo ne ide, a?”

Sinoć je na „Javnom servisu“, u udarnom terminu, prikazan „dokumentarni“ film „Svjedok Božje ljubavi“. Besramni uradak, kojim su se nalogodavci i autori pokušali obračunati sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, i implicitno sa vjernim narodom u Crnoj Gori koji, suprotno očekivanjima i željama režima, istrajava u odbrani svetinja.

Novi pad u ništavilo radio-televizije koju svi plaćamo propraćen je brojnim komentarima korisnika društvenih mreža, sa jasnom porukom – mitropolitu sigurno neće naškoditi ovakvim malicioznim, fašističkim pamfletima.

Sagledavajući profesionalizam novinara RTCG u svjetlu emisije koja je sinoć prikazana u „prajm tajmu“, Vladan Jeknić se zapitao:

„Nego, nisam gledao od početka, šta kaže RTCG, koliko je Bošnjaka deportovao Mitropolit Amfilohije?“.

MIMistarstvo onostranih poslova takođe se osvrnulo na „odgovoran“ odnos novinara ovog medija prema poslu.

Evo i njihove „protestne note“.

Nebojša Babović je istakao da su se filmovi „sa dosad neobjavljenim materijalima“ smatrali kao odlično propagandno oružje kroz istoriju i najava za odlučnu akciju onoga koji ga je plasirao.

„Ovakvi filmovi su stoga uvijek opasni, a film o mitropolitu Amfilohiju je i najavio predsjednik države lično, govoreći da će uskoro otkriti sve detalje o njegovim protivnicima.

Optimistično cijenim da je dokumetarac pucanj u prazno. Jer na kraju krajeva treba samo da zamislite dvije situacije: crkvu bez mitropolita Amfilohija i DPS bez Mila. Ovo drugo ne ide, a?“, zaključio je Babović.

Osvrćući se na pomenutu emisiju, analitičar Boško Vukićević je istakao:

„RTCG je leglo zla i fašizma.“.

Luka Radonjić smatra da sinošnje „dokumentarno“ izdanje RTCG, koji je sebi dao za pravo da iznosi najgore kvalifikacije na račun mitropolita crnogorsko-primorskog i čuvara trona pećkog, predstavlja najbrutalnije kršenje svih novinarskih kodeksa i standarda, raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje, besprizorno medijsko blaćenje mitropolita Amfilohija i vrijeđanje vjerskih osjećanja dvije trećine građana Crne Gore, iz čijih džepova se i finansira tzv. Javni servis.

„Ali ovo predstavlja i još nešto: potvrdu da je Mitropolit nikad jači i popularniji u narodu i apsolutnu nemoć režimske propagande. Niste mu ni do koljena.“, istakao je Radonjić.

Postupak „Javnog servisa“, prigodnim komentarom propratio je i Vojin Grubač:

„I tako je RTCG večeras otplivala u fekalnu kanalizaciju. Moraće Blavori RTCG potražiti neki drugi narod, kojeg će predstavljati tako što će ga blatiti.“, zaključio je.

Ogroman broj korisnika Fejsbuka ubijeđen je da će ovakve akcije režimskih „novinara“ neminovno proizvesti kontraefekat, dodatno stimulisati narod da istraje u odbrani svetinja. A ugled našeg mitropolita svakako ne mogu narušiti.

„Oreol ti Đede, oko glave pletu“, prokomentarisao je Luka Tapušković.

Izvor: IN43