Republičko javno tužilaštvo predložiće sudiji Okružnog suda u Banjaluci da odredi pritvor pripadnicima Odjeljenja za privredni kriminalitet Policijske uprave Banjaluka čiji su inicijali N.G. i Ј.F, osumnjičenih za primanje mita, najavljeno je iz tog tužilaštv

Posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala predložiće mjeru pritvora zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili faslifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno da će ometati krivični postupak, uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikirivače.

Pritvor će biti predložen i zbog težine krivičnog djela, načina izvršenja i posljedica krivičnog djela i što bi puštanje na slobodu osumnjičenih rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, navodi se u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva.

Dva inspektora Odjeljenja za privredni kriminalitet Policijske uprave Banjaluka, koja su uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da su izvršila krivična djela primanje mita i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, predati su danas u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva.

Policijski inspektori uhapšeni su juče u akciji kodnog naziva “Sirano”, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske ranije je saopšteno da je riječ o licima čiji su inicijali N.G. i Ј.F. iz Banjaluke koja su osumnjičena da su izvršili krivična djela primanje mita i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Iz MUP-a Srpske su naveli da je prilikom lišavanja slobode kod lica pronađeno 20.000 KM, a pretresom lokacija i vozila koje koriste pronađena je i određena količina novca.

Prema nezvaničnim informacijama, inspektori su upravo bili primili 20.000 KM mita, a očekivali su da im naknadno bude isplaćeno još 10.000 KM.

Operativnu akciju “Sirano” sproveli su policijski službenici Uprave za MUP-a Srpske za organizovani i teški kriminalitet u saradnji sa Policijskom upravom Banjaluka.

Akcija je sprovedena pod nadzorom Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije i organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva.

SRNA/RTRS