Poznati klavirski duo iz Hrvatske Alberto Frka i Јakša Zlatar održali su večeras koncert u prijedorskoj Galeriji “Sreten Stojanović”.

Јakša Zlatar profesor je klavira i metodike klavira na muzičkim akademijama u Zagrebu i Puli.

– Prvi put sam ovdje, dvorana jeste mala, ali je inspirativna – izjavio je Zlatar uoči večerašnjeg koncerta, ističući da će se prijedorskoj publici predstaviti sa najznačajnijim djelima napisanim za klavir četvororučno.

Zlatar je diplomirao i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je psihologiju i sociologiju.

Alberto Frka je nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu, diplomirao klavir u Parizu, a od 2007. godine živi i radi u Dubrovniku.

On je novinarima rekao da se sa kolegom Zlatarom upoznao prije 25 godina.

– Sreli smo se na seminarima u Dubrovniku. Tada sam još bio student klavira u Parizu, a dolazio sam ljeti na seminare. Već dugo se i dobro znamo, sarađujemo i sviramo zajedno sa posebnim zadovoljstvom posljednjih 10 godina – rekao je Frka.

On je dodao da je sviranje u četiri ruke na klaviru specifično, kao i literatura i slušanje takve muzike.

– Tu klavir zvuči kao cijeli orkestar i publika veoma lijepo reaguje na te razlike i drugačije stilove i vrste izražaja – naglasio je Frka.

Na programu večerašnjeg koncerta, koji je organizovala prijedorska Muzička škola “Savo Balaban” bila su djela Franca Šuberta, Kloda Debisija, Sergeja Rahmanjinova i Ive Јosipovića.

SRNA/RTRS