Ustavni sud BiH je posljednjom odlukom prekršio Dejtonski mirovni sporazum jer je oduzeto pravo Republici Srpskoj da raspolaže imovinom – poljoprivrednim zemljištem i nije moguće preći preko tog svojevrsnog čina agresije na Srpsku, smatra analitičar iz Beograda Aleksandar Pavić.

– Nema sumnje da je prekršen Dejtonski sporazum jer je oduzeto pravo Srpskoj da raspolaže imovinom, ovoga puta poljoprivrednim zemljištem. Time se narušava dejtonski princip od 49 posto teritorije za Republiku Srpsku, a 51 za Federaciju BiH, jer u pitanju je 90.000 hektara, teritorija veličine Trebinja – naveo je Pavić.

On smatra da ova odluka nije donesena tek tako, već uz sufliranje iz inostranstva.

– Prilično sam ubeđen da je tesno povezana, a, možda, uz zeleno svetlo sa iste adrese kao i nakaradni zakon /predsjednika Crne Gore/ Mila Đukanovića o otimanju imovine Srpske pravoslavne crkve – rekao je Pavić za “Sputnjik”.

On navodi i da posljednja dešavanja u vezi sa oslukom Ustavnog suda BiH treba posmatrati kao dio pojačavanja retorike protiv Republike Srpske u jubilarnoj godini Dejtonskog mirovnog sporazuma i predstojećeg obilježavanja stradanja u Srebrenici.

– A Srebrenica ima mnogo širu svrhu, ona je stub doktrine humanitarne intervencije. Ovo što se dešava kako se bližimo julu samo će se pojačavati – ukazuje Pavić.

On ističe da je dobro što je Narodna skupština Republike Srpske zauzela jedinstven stav o ovom pitanju, ostavivši rok od 60 dana da ili bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH, u kojem više neće biti stranaca, ili će Srpska preduzeti druge mjere.

– Ne morate da sprovedete referendum da biste zakonski obezbedili funkcionisanje Republike Srspke. Može se samo pustiti da BiH ostane takva kakva je – kaže Pavić.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić je, govoreći o reagovanjima u SAD na najnoviju krizu u BiH, naveo da su i u SAD svjesni da je Dejtonski mirovni sporazum minimalni konsenzus o zajedničkoj državi i da Srpska od toga neće odstupiti.

On smatra da više nije moguće da Republika Srpska ćuti i trpi, a da Ustavni sud BiH mijenja Ustav i piše njegov novi dio, i to bez bilo kakve konsultacije i saglasnosti sa entitetima.

– Sve što je izgrađeno mimo Dejtona izgrađeno je preko nasilja, sile i lažnog predstavljanja međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma. To više ne može! Prošlo je vreme kad visoki predstavnici mogu da se pozivaju na bonska ovlašćenja i rade šta hoće – ističe Kesić.

On je podsjetio da je Republika Srpska već utvrdila da ima pravo na referendum.

– To je uradila povodom odluke Ustavnog suda o Danu Republike. Kada je sproveden taj referendum /2016. godine/ to je dalo na znanje svima da ona može da održi referendum o svakom pitanju od značaja za svoje građane – naglašava Kesić.

Direktor beogradskog Evroazijskog bezbjednosnog foruma Mitar Kovač ističe da je dobro što su se srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i srpski predstavnici u institucijama BiH opredijelili da krizu u BiH rješavaju u zakonskim okvirima.

Odgovarajući na pitanje da li je taj pravac perspektivan, Kovač kaže da su svi problemi u BiH političkog karaktera i da na takav način treba i da se rešavaju.

SRNA/RTRS