Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović smatra da je krajnje vrijeme da se zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metjuu Palmeru i ostalima stavi do znanja da se vrate u okvire Dejtona ili će svako ići svojim putem.
“Da smo se mi osvrtali na to šta su govorili Palmer ili druge prozapadne diplomate u vrijeme kada smo stvarali Republiku Srpsku, nje nikada ne bi ni bilo”, rekao je Popović Srni komentarišući prijetnje zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera prema zvaničnicima Republike Srpske.

Popović je naveo da je jasno da je izvan Dejtona ono što radi Ustavni sud BiH i da tu strane sudije odavno nemaju šta da rade.

On je podsjetio da je Ustavni sud BiH donošenjem odluke izuzeo poljoprivredno zemljište iz nadležnosti Republike Srpske, a ono je prema Dejtonskom sporazumu ušlo u 49 odsto njene teritorije.

Popović je istakao da Ustavni sud ne može ocjenjivati ustavnost Dejtonskog sporazuma kao međunarodnog ugovora, što je radio u ovom slučaju i na taj način izazvao krizu.

Ustavni sud BiH se, dodao je on, nametnuo i kao vrhovni sud BiH donošenjem odluke u vezi sa zemljištem u Banjaluci, ali da to nije niti može da bude.

Popović je naglasio da Ustavni sud BiH ne može proširiti nadležnost, koju sada ima prema Ustavu, već da se to pitanje mora riješiti zakonom.

“Jasno je, ako se tako nastavi, da Srpska nema nikakve interese da ostane u takvoj BiH”, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, treba da se ponudi sporazum o razdruživanju sa Federacijom BiH i da ide svako na svoju starnu, jer ovo očigledno ne daje nikakve rezultate ni za nas ni za njih.

I Popović dijeli mišljenje da trojicu sudija u Ustavnom sudu treba da biraju vlasti Republike Srpske i Federacije BiH, a ne predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Popović je rekao i da je očekivano od SDA da ne prihvati zahtjev da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH, te naglasio da su oni koji su praktično i započeli krizu i rat na ovim prostorima prije 20 i nešto godina.

“To su isti oni principi na temeljima `Islamske deklaracije`, što kaže stvaranje građanske države, jedan čovjek – jedan glas, u kome bi oni bili većina, a svi ostali manjina. To bi po njima bila unitarna BiH kako je oni vide. To je priča koja je ostala daleko iza nas, i mislim da se više ponoviti neće”, zaključio je Popović.

SRNA/RTRS