Profesor prava u penziji i bivši poslanik u PS BiH, Petar Kunić, smatra da bi skupštine Republike Srpske i Federacije BiH trebale da imenuje troje domaćih sudija, umjesto troje međunarodnih, kao što je prvobitno bilo i dogovoreno na sastanku vlasti i opozicije RS.

Komentarišući novi prijedlog zakona o zamjeni stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, koji je ostalim partijama iz Srpske stigao iz SNSD, Kunić za Srpskainfo kaže da nema puno razlike u načinu imenovanja sudija između prvobitne verzije i ove nove, ali da se čini da je, ipak, bolja prva varijanta.

On je dodao da je Ustavni sud planski napravljen kako bi sudio uz pomoć međunarodne zajednice.

– Ustavni sud Bosne i Hercegovine je enklava. On odudara od principa izbora i sastava od svih ostalih organa vlasti u BiH. Taj sud je planski napravljen tako da sudi uz pobočnu pomoć međunarodne zajednice – kaže Kunić.

Podsjetimo, u prijedlog zakona o zamjeni stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, koji su lideri stranaka u Srpskoj načelno usaglasili u ponedjeljak, pisalo je da se sudije biraju tako što jednog bira Narodna skupština RS, a dvoje sudija predstavnički doma Parlamenta FBiH.

Inače, to je sadašnja praksa kada se biraju ostale sudije u Ustavnom sudu BiH, gdje predsjednik Srpske dostavlja Narodnoj skupštini kandidate, a poslanici su ti koji ih biraju.

Međutim, u novom prijedlogu zakona, koji je ostalim partijama iz Srpske stigao iz SNSD, piše da se domaće sudije biraju tako što ih imenuje Predsjedništvo BiH, i to dvojicu iz FBiH a jednog iz RS, a to imenovanje treba da potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Osim toga, promjenjen je i sam naziv akta – prvi se zvao Zakon o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, dok se dokument koji je u opticaju naziva Zakon o izboru sudija Ustavnog suda BiH prethodno biranih od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava.

Srpskainfo