Milo Đukanović je u stadijumu paranoičnog diktatora, ali sam ipak uveren da ćemo u narednom periodu imati režimsku kapitulaciju

Crnogorski predsednik Milo Đukanović trenutno je u stadijumu paranoičnog diktatora koji je spreman na sve, pa i da kao rimski car Neron zapali i sopstvenu državu samo da bi ostao na vlasti!

Ovo kaže Milan Knežević, jedan od lidera Srba u Crnoj Gori i poslanik Demokratskog fronta koji naglašava da je Đukanović u sve većem strahu pošto je na litijama i protestima video mnogo ljudi i probuđenu sabornost naroda.

*Litije su sve masovnije, ali šta je plan? Dokle Đukanović može da ignoriše narod?

– Kad je donesen sporni zakon, koji je antisrpski, anticrnogorski i antipravoslavni, Đukanović nam je poručio da se ne zalećemo jer je njih mnogo više. Međutim, nakon nekoliko dana je video da je mnogo više onih koji se protive zakonu. Probudila se sabornost u srpskom narodu, ne samo u Crnoj Gori, nego i u Srbiji, Republici Srpskoj i dijaspori. Đukanović je u stadijumu paranoičnog diktatora, on je kao Neron, spreman da zapali sopstvenu državu kako bi se ugrejao i ostao na vlasti. Ipak, verujem da će litije biti sve masovnije, jer je narod odlučan da mirno i dostojanstveno brani svetinje. U DPS postoje ozbiljni unutrašnji sukobi zbog zakona i siguran sam da ćemo u narednom periodu imati režimsku kapitulaciju.

Tanjug

Kneževiću potvrđen kućni pritvor

Podgorički mediji objavili su juče da je Viši sud potvrdio kućni pritvor od četiri meseca Milanu Kneževiću zbog ‘nasilničkog ponašanja’ iz 2017. godine u Skupštini Crne Gore.

– Nikakav pisani otpravak presude još nisam dobio, pa ne mogu detaljnije komentarisati tu informaciju. Svakom u Crnoj Gori je jasno da u politički montiranim procesima Đukanović pozove Vesnu Medenicu i saopšti želju, a ona onda pozove sudije i dobijemo presudu zasnovanu na željama diktatora – naglašava Knežević.

*Da li dijalog mitropolita Amfilohija i premijera Markovića može dovesti do ukidanja zakona?

– Marković je spremniji da razgovora sa SPC. I pre donošenja zakona on je iskazivao namere da se kroz amandmane zadovolje interesi SPC. Međutim, Đukanović je stopirao svaki pokušaj dijaloga i tako slao poruku da je on gazda. Jasno je da sada tinja sukob Markovića i Đukanovića. Marković kao premijer, a da realno nije najveći krivac, trpi ozbiljne kritike međunarodne zajednice.

* Da li sporadični tekstovi u stranim medijima i izjave bivših zapadnih zvaničnika mogu da pomognu?

– Dobijen je nacrt izveštaja od izvestioca Parlamentarne Skupštine SE u kojem se konstatuje da sporni zakon ima za cilj formiranje crnogorsko-pravoslavne crkve, koja u ovom trenutku postoji kao NVO. Imamo jasne signale međunarodne zajednice da je zakon ustavno i pravno nasilje. Oliver Varhelji, komesar za proširenje EU, jasno je rekao da se ovakva pitanja ne mogu rešiti uplitanjem države. A sa druge strane imamo paranoičnog diktatora koji nije spreman da u sebi nađe mrvu razuma. Ulazimo u neizvesnost koja može proizvesti nesagledive posledice.

* Posle hapšenja i premlaćivanja vernika i sveštenika, pretnji, ukidanja TV signala, šta Đukanović još može da uradi da zaplaši narod?

– Ništa! Ne može on da uhapsi čitavu Crnu Goru! Međutim, u određenom trenutku kroz parapolicijske strukture iz kriminalnog miljea može da izazove incidente koji bi rezultirali krvoprolićem. Kao i svaki diktator čiji se kraj približava, Đukanović neće birati sredstva ne bi li mirne litije predstavio kao antidržavno delovanje i ‘velikosrpski hegemonizam’.

Izvor: Informer.rs