Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlikovao je grupu “Beogradski sindikat” Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca za pjesme posvećene odbrani svetinja u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji.

Vladika je ovu poznatu muzičku grupu odlikovao za nadahnute pjesme, revnost i brigu za majku crkvu i sastradalnu ljubav posvjedočenu kroz pjesme “Dogodine u Prizrenu” i “Sviće zora”.

Priznanja Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve uručena su jutros nakon Svete arhijerejske liturgije u manastiru Miholjska Prevlaka, rečeno je “Sputnjiku” u toj beogradskoj grupi.

Gramatu i orden u ime grupe primio je Aleksandar Protić – jedini član koji je uspio da uđe u Crnu Goru, jer su tri člana grupe Feđa Dimović, Blažo Vujović i Boško Ćirković juče vraćeni sa graničnog prelaza Dobrakovo i sa podgoričkog aerodroma.

Iz ove grupe su naveli da je upravo dodjela ordena, ali i učešće na litiji u podgoričkom naselju Stari Aerodrom bio povod zašto su se juče uputili ka Crnoj Gori.

Nakon uručenog priznanja Mitropolije planira se da članovi Beogradskog sindikata učestvuju u Litiji, koja će danas u 16.30 sati krenuti sa Podgoričkog Starog Aerodroma.

Planirano je i da učestvuju na molebanu i litiji koja će u 19.00 časova proći ulicama Podgorice i završiti ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, gde je i planirano premijerno izvođenje pjesme “Sviće zora”.

– Iako nam je izuzetno žao i nejasno zašto smo proglašeni za pretnju po nacionalnu bezbednost Crne Gore, želimo da još jednom izrazimo podršku odbrani svetinja u Crnoj Gori, na način na koji to narod sve vrijeme čini – mirno i dostojanstveno – poručili su iz grupe “Beogradski sindikat”.

SRNA/RTRS