Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom Vlasiju.

Sveti Vlasije bio je hrišćanski episkop koji je živio krajem 3. i početkom 4. vijeka. Njegov praznik u našim krajevima još se zove i Vlasovdan.

Sveti Vlasije upamćen je kao bogobojažljiv i krotak čovjek koji je ipak našao snage da progovori protiv nepravde i ustane protiv mučitelja.

Naime, Vlasije je bio episkop Sevastije, grada poznatog kao neznabožačkog u kome je živio veoma mali broj hrišćana kojima je on bio uzor i uzdanica.

Kada je otpočeo veliki progon hrišćana krajem 3. vijeka, mučitelji su stigli i do Sevastije i vjernika pod rukovodstvom Svetog Vlasija. Ovaj svetitelj je hrabrio svoje hrišćane, posjećivao ih je u tamnicama i nije se odvajao od njih sve do sudnjeg časa.

Nakon što je grad ostao potpuno bez hrišćana jer su jedni ubijeni, a drugi su pobjegli, svetitelj se povukao na obližnju planinu i potpuno se posvetio molitvi. Predanje kaže da su ga sve divlje zvijeri čuvale i pored njega se ponašale kao pitome.

Ipak, poslije nekog vremena Svetog Vlasija su pronašli njegovi gonioci i poveli na sud. Prema legendi, na putu do tamo, svetitelj je izliječio bolesnog dječaka i spasao domaće životinje od vukova. Sveti Vlasije bio je jako mučen i na kraju je ubijen 316. godine.

Narod se danas moli Svetom Vlasiju za napredak domaće stoke i za zaštitu od zvijeri, a njegov kult se povezuje sa obožavanjem staroslovenskog boga Velesa. Na Zapadu mu se mole još i protiv gušobolje.

Za ljude koji se dobro slažu sa životinjama, koji ih vole i koje životinje vole, kaže se da ih je Sveti Vlasije blagoslovio i tome naučio. Iz ovog razloga, u nekim krajevima, danas niko ne upreže stoku niti sa životinjama bilo šta radi kako ne bi uvrijedio svetitelja. Priređuje se veliko slavlje u čast Vlasovdana, a životinjama se daju dodatne porcije hrane kako bi i one uživale.

Ako vam je životinja nekada spasla život, stariji kažu da ju je vodila ruka Svetog Vlasija. Zato na današnji dan treba da odete u crkvu i u njegovu čast zapalite sveću, piše Kurir.

Srpskainfo