Član Glavnog odbora SNSD-a Milica Marković izjavila je Srni da je bivšem visokom predstavniku u BiH i propalom političaru Volfgangu Petriču, koji se obogatio za vrijeme mandata u BiH, danas ostalo samo da za “šaku novčanica” mešetari po svijetu i priča protiv Srba i Republike Srpske.

– Petrič je poznati plaćenik i lovac na novac, koji je spreman da u javnost plasira razne gluposti za potrebe sarajevske čaršije. Ostaće upamćen kao visoki predstavnik kojeg karakterišu nesagledivi razmjeri nestručnosti, bahatosti i korumpiranosti – rekla je Markovićeva upitana da prokomentariše Petričevu izjavu da ima informacije da “Brisel sprema sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku”.

Markovićeva je podsjetila da je kraj Petričevog mandata u BiH obilježio njegov neslavni pokušaj i molbe upućene Miloradu Dodiku da mu omogući da neke njemu bliske firme dobiju posao u Republici Srpskoj.

– Petrič je na kraju mandata bio kod predsjednika Dodika i molio ga da njemu bliske kompanije dobiju velike poslove u Srpskoj, od kojih bi Petrič uzimao visoke procente. Kada je glatko odbijen, nezajažljivi i bahati Petrič je našao način kako da na jeftin način dođe do novca – blateći Srbe i Republiku Srpsku. Od visokog predstavnika spao je na niskog i poniznog predstavnika koji je molio Dodika da mu omogući dalje bogaćenje na račun naših građana, a kada ovaj to nije prihvatio, Petrič je našao drugi izvor prihoda – napadaj Srpske i sve što je srpsko – naglasila je ona.

Markovićeva je rekla da je taj čovjek politička prošlost, te da ga niko danas niti šta pita niti njegove izjave uzima za ozbiljno.

– To je promašeni političar i plaćeni, bahati mešetar koji se dobro obogatio na račun BiH pa bi očigledno želio još. A najlakši način mu je preko sarajevskog bošnjačkog političkog kruga koji gomilama novca plaća svakoga ko bi napao Milorada Dodika jer je on ‘trn u oku’ svima koji žele zlo i Srbima i Republici Srpskoj – zaključila je Markovićeva.

Ako Petrič već priča o sankcijama, kaže Markovićeva, onda bi trebalo i da zna da iza posljednjih odluka ne stoji sam Milorad Dodik, već kompletna politička scena, institucije i javnost u Srpskoj, pa možda ima informaciju i da će kompletnu Republiku i njene gađane sankcionisati, jer ni danas u miru, kao nekada u ratu, ne daju ni pedalj svoje zemlje.

SRNA/RTRS