Da nije bilo političkog djelovanja u vrijeme ratne krize u BiH i da istovremeno sa oružanom borbom, koja je ubrzo nakon toga nastupila, Republika Srpska nije imala Ustav i da na osnovu njega nije uspostavljena državnost, to bi bila samo jedna od srpskih buna u zadnja dva vijeka na prostoru BiH za statusna pitanja Republike Srpske, istakao je lider NDP-a Dragan Čavić.

Povodom 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, Čavić je izjavio za Srnu da ne postoji država koja nije utemeljena na ustavu.

On je podsjetio da je Republika Srpska bila država bez međunarodnog priznanja i uvijek je u međunarodnim pregovorima imala prefiks takozvana Republika Srpska, sve do početka pregovora 1995. godine kada su utvrđeni temelji na kojima će se uspostaviti mir i Republika Srpske postala međunarodno priznat entitet u BiH.

Čavić je dodao da je Ustav Republike Srpske nakon toga usaglašen sa Dejtonskim sporazumom i kao takav izmijenjen i danas je, od svog utemeljenja 1992. godine, u ključnim odredbama koje definišu Republiku Srpsku i njenu državnost ostao nepromijenjen.

On smatra da je odavno vrijeme da se izmijeni Ustav Republike Srpske jer postoje odredbe koje su potpuno u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali da bi bilo bolje da se radi potpuno novi Ustav, s obzirom na to da je u međuvremenu mijenjan velikim brojem amandmana.

Čavić je rekao da ne vidi da u ovom trenutku postoji politička volja kod onih koji u Vijeću naroda mogu da blokiraju donošenje novog ustava da pristanu na takav aranžman.

– Bilo je i pokušaja izmjena, ali Vijeće naroda Republike Srpske, odnosno Klub Bošnjaka u kontinuitetu opstruiše bilo kakvu izmjenu Ustava, a najmanje u dijelu koji se tiče ukidanja smrtne kazne i definisanje Banjaluke kao glavnog grada – rekao je Čavić Srni.

Ustav Republike Srpske donesen je 28. februara 1992. godine.

SRNA/RTRS