SDS i PDP pogazili su zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i podržali SDA glasanjem u parlamentu BiH da se po hitnom postupku u proceduru uputi Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu, rekao je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je istakao da su SDS i PDP pogazili zaključke Narodne skupštine koja je ubjedljivom većinom srpskih poslanika odlučila da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama ne glasaju.

– Odanost Narodnoj skupštini, narodu kome pripadaju i Republici, gdje su dobili glasove, trajala je tačno devet dana. Potpuno je jasno da ne bi trajala ni dana da je sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH zakazana ranije – istakao je on.

Portparol SNSD-a je dodao da su hitnost pomenutog zakonskog rješenja iz Republike Srpske podržali SDS, PDP i Adil Osmanović iz SDA, te da to najbolje opisuje današnju sjednicu Predstavničkog doma i prirodu političkih odnosa u BiH.

Kovačević je naglasio da su PDP i SDS, osim što su prekrišili zaključke Narodne skupštine, danas glasali za smjenu Srbina sa čela VSTS-a sa namjerom da predsjedavanje tim pravosudnim tijelom preuzme Bošnjak.

– Prijedlog takvog rješenja je došao od Srbina Mektića, koji očito nije nenavođena raketa kao što je stvaran privid u javnosti. On je portparol SDS-a i PDP-a i izvođač bošnjačkih radova u Sarajevu – ocijenio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ovo je najsvježiji dokaz da se sprovodi programska deklaracija SDA.

– Nedavno su pitali zašto SNSD protestuje protiv programske deklaracije SDA kada se ona ne sprovodi. Ovo je najsvježiji dokaz da se i te kako sprovodi i da u njenom sprovođenju, na našu veliku žalost, učestvuju i SDS i PDP – naglasio je Kovačević.

On je dodao da je SNSD kao pobjednik izbora u Srpskoj u vlasti sa SDA na nivou BiH, dok su SDS i PDP u partnerskom zagrljaju sa njenim liderom Bakirom Izetbegovićem.

– Taj zagrljaj čak ne može da pokvari ni činjenica da su SDS i PDP u opoziciji. Ne znam da li su /Mirko/ Šarović i /Branislav/ Borenović svjesni današnjeg postupka i da li su svjesno pristali ili su natjerani da budu rezervna srpska ekipa za Izetbegovića u Sarajevu. Današnjim glasanjem nije izgubio SNSD, niti sve ovo govorim zbog SNSD-a. Izgubila je Republika Srpska, a ko to ne vidi neka se odmah prestane baviti politikom – poručio je Kovačević.

Poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH iz SDS-a i PDP-a danas su glasali za zahtjev poslanika Dragana Mektića da bude razmotren Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a BiH u sadašnjem sastavu po hitnom postupku.

Narodna skupština Republike Srpske ranije je donijela zaključak kojim su predstavnici Republike Srpske obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

SRNA/RTRS