Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da je početak 1992. godine najljepši i najvredniji dio istorije Republike Srpske jer je 9. januara donesena odluka o osnivanju Srpske, a 28. februara i njen prvi Ustav.

– To su dva najvažnija datuma. Tada su donesena dva konstitutivna akta i zato je to predmet stalnih napada – naglasio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, davanjem zasluženog značaja 28. februaru srpski narod pokazuje da poštuje svoje postojanje.

– Donošenjem Ustava utvrđena su pravila na kojima se zasniva funkcionisanje svake države i svakog naroda. Onima kojima je to trn u oku mi ne možemo pomoći, oni treba sami sebi da pomognu i da odustanu od nasrtaja na Ustav Republike Srpske – poručio je Stevandić.

On je dodao da je prošlo 28 godina od donošenja prvog Ustava Srpske i da se može razmišljati o njegovoj promjeni, unapređenju i uklapanju u moderno vrijeme.

– Sve to treba da bude utemeljeno na pravima koja imaju svi narodi kao što su samoopredjeljenje, postojanje, jezik, kultura, nacija, identitet… To ugrađujemo u svaki naš akt – i u Ustav i u sve vrste deklaracija. Naše postojanje se zasniva na aktima i kao svi veliki narodi imamo datume koje obilježavamo kada su ti akti nastali – rekao je Stevandić.

SRNA/RTRS