U prijedorskim školama đaci već mjesec dana odlaze na nastavu s virusom gripa, a roditelji tvrde da se njihova djeca po drugi put razbolijevaju u ovom polugodištu. Zato smatraju da bi nastavu trebalo obustaviti.

Kažu da djeca treba da se oporave, a širenje virusa zaustavi.

Prijedorčanka S.R. je na društvenim mrežama opisala s čim se djeca suočavaju.

– Da li je normalno da temperatura traje 15 i više dana, jedan dan stane, misliš da je OK, a ono drugi dan opet 38. Da li je normalno da kašalj uporno dugo traje, nijedan sirup ne pomaže? Čudim se da ne zatvore školu dok se to malo ne smiri, a u razredu po par učenika sjedi u klupi. Strašno – istakla je ona.

I drugi roditelji komentaršu da djeca ponovo nakon 15 dana obolijevaju i preživljavaju muke temperature i kašlja.

– Još su pretrpani gradivom zbog izostanka, pa to djecu uništi psihički – tvrdi druga majka.

Alarm

Da je stanje u prijedorskim školama alarmantno prije 10-ak dana upozorila je i predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor Sanja Munjiza, koja je novinarima izjavila da zbog virusa s nastave u pojedinim odjeljenjima izostaje 70 odsto đaka.

Međutim, Munjiza više ne želi u javnosti da ponovi tu zatrašujuću brojku.

– Sve podatke smo proslijedili Ministarstvu i imate te podatke kod njih. Veliki je broj učenika koji izostaje i to je to. U četvrtak smo im dostavili podatke, ne mogu ja pričati ništa o tome – izjavila je Munjiza za Srpskainfo.

Virusa gripe još ima i u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ iz Prijedora. Direktor Zdravko Budimir kaže da je od ukupno 720 učenika sa nastave prošlih sedmica izostajao 121 đak.

– Ima i sada izostanaka, ali to je manji broj nego što je bilo u prethodnom periodu. Različite su situacije od škole do škole. Ministarstvo donosi odluku da li će se obustaviti nastava ili ne – kaže Budimir.

Ministarstvo

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor, Valentina Sovilj, kaže da je prije dvije sedmice sa nastave izostajalo i po 50 odsto đaka u pojedinim odjeljenjima.

– Trenutna situacija među srednjoškolcima nije drastična. Ima izostanaka, ali ne u onom broju kako je bilo prije desetak dana – izjavila je ona.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS nisu saopštili da li broj izostanaka đaka koji su im dostavile škole zahtijeva obustavu nastave.

– Ministarstvo prosvjete i kulture RS prati situaciju i postupiće u skladu s preporukama nadležnih institucija – naveli su iz ovog ministarstva.

Međutim, iz nadležne institucije, Instituta za javno zdravstvo RS, tvrde da je broj oboljelih sa respiratornim infekcijama, uključujući i grip, očekivan za ovo doba godine, te da nema potrebe za proglašenjem epidemije.

Institut predlaže proglašenje epidemije

Epidemija bilo koje zarazne bolesti smatra se oboljevanjem od zarazne bolesti koje je neuobičajeno po broju slučajeva oboljelih, vremenu, mjestu i zahvaćenoj populaciji.

Domovi zdravlja mogu Institutu za javno zdravstvo da prijave epidemiju na području svoje lokalne zajednice. Potom Institut daje prijedlog Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, koje naredbom proglašava epidemiju i mjere koje se preduzimaju.

Srpskainfo