Podsjetimo, odlukom Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, odlučeno je da se litije i molebani održavaju četvrtkom i nedeljom

U Crnoj Gori se nastavljaju molitvene šetnje u znak protesta zbog usvajanja nakardnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je od 8. januara na snazi.

Podsjetimo, odlukom Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, odlučeno je da se litije i molebani održavaju četvrtkom i nedeljom.

Pivljani drže standard, masovno

Pivljani su krenuli prvi, dostojanstveno i masovno.

Bijelo Polje na braniku vjere i pravoslavlja

Bjelopoljci i večeras masovnim izlaskom su još jednom pokazali da nikada neće prihvati Zakon o slobodi vjeroispovijesti. U ovom gradu na obali Lima na litijama učestvuje više od 15.000 stanovnika.

Бијело Поље, 27.2

 

Бијело Поље, 27.2

 

Litija od Gračareva do Bijelog Polja

Andrijevica brani svetinje!

Iz srca Vasojevića večeras je vjerni narod poslao poruku – Ne damo svetinje!

Berane na braniku vjere!

Po izuzetno hladnom vremenu Beranci i večeras na braniku vjere i svetinja.

Okupljeni vjerni narod će ići u protestnu šetnju, sa svojim sveštenstvom, od manastira Đurđevi Stupovi do centra grada.

Mojkovac prkosno i dostajanstveno, litiju predvodi vladika Joanikije

Veliki broj vjerog naroda i večeras u Mojkovcu prskosno i sa vjerom u Boga brani svetinje.

Veliku litiju od hrama Hristovog Roždestva do centra grada predvodio je vladika Joanikije, koji je kazao da ova vlast udara na našu vjeru, pretke i na našu budućnost.

Vladika Joanikije: Lažu naše vlasti da mi ne poštujemo Crnu Goru

„Onaj ko hoće da nam otme dom, udara na našu čast. Mi ćemo se boriti za našu vjeru. Mojkovački junaci ginuli su za čast i obraz ove države, a svaki vaš izlazak je velika podrška crkvi. Ovaj Zakon je ništav, donijet naše volje. Lažu naše vlasti, kako mi ne poštujemo državu, kako je ovo veliko srpska politička priča, ali ta im priča ne prolazi više. Lažu, mi poštujemo Crnu Gori i Ustav, ali je ovaj Zakon protiv pravoslavlja i ugrožava slobodu vjeru“, kazao je vladika pred više okupljenim narodom.

Pljevlja: Sve veća odlučnost da se odbrane svetinje

Bez ijedne pogrdne riječi prilikom skandiranja sa visoko podignutim ikonama i upaljenim svećama, sa porukama mira i ljubavi, ali i odlučnosti da se odbrane svetinje i večeras je, nakon odsluženog Molebana, krenula litija ulicama Pljevalja.

Mitropolit kijevski Onufrije večeras predvodi litiju u Podgorici!

Prva litija u Podgorici krenula je od manastira Dajbabe. Vjerni narod sa sveštenstvom ići će hrama Hristovog Vaskresenja.

Odatle će litiju ulicama Podgorice predvoditi mitropolit Amfilohije i mitropolit kijevski i sve Ukrajine g. Onufrije .

Litija u Herceg Novom

Moleban u Crkvi Sv. Spasa na Toploj služi arhijerejski namjesnik hercegnovski otac Radomir Nikčević i đakon Ivan Crnogorčević a u nastavku predvode krsni hod ka Belavisti.

Na Belavisti besjede Otac Radomir Nikčević i Otac Ivan Crnogorčević.

Anđelsko pojanje Danice Crnogorčević i recitacija Aleksandre Miljanić.

Херцег Нови

 

Херцег Нови