Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević ocijenio je da je cilj Stranke demokratske akcije /SDA/ progon hrišćana iz BiH, kako bi bilo manje potrebe za terorizmom, te da je Sarajevo danas “evropski Idlib”.

– SDA je objavila rat Srbima i Hrvatima, a za partnere proglasila terorističke organizacije Al kaidu, “Islamsku državu” i “Nusra front” – rekao je Galijašević Srni, komentarišući imenovanja članova u Interresornu radnu grupu za izradu i sprovođenje Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma u Federaciji BiH /FBiH/.

Prema njegovim riječima, kada se pogleda sastav te grupe onda je uočljivo da su oni, ustvari, imenovali ljude za podršku teroristima.

– Tamo su socijalni radnici, zamjenik ministra zdravlja, tamo su ljudi koji nemaju nikakve dodirne tačke sa bezbjednošću – rekao je Galijašević.

On je ocijenio da SDA danas predstavlja najveći izvor problema za očuvanje mira i bezbjednosti regiona i kontinenta, te da je Sarajevo danas “evropski Idlib”.

– Ono što je Idlib za Siriju i za Bliski istok, to je Sarajevo i FBiH za Evropu. To je takozvana zaštićena zona za teroriste, za Al kaidine vojne formacije – naglasio je Galijašević.

Najveća opasnost od terorizma je, kako je rekao, ugrožavanje bezbjednosti građana koji hoće mirno da žive.

– Nije problem terorizma da vi zataškavate i skrivate terorističku prijetnju i da je svodite na nivo na koji se ona iz Sarajeva svodi. Ovdje se ni `Islamska država` ne progoni, ovdje je sve praktično i u paravojnim džematima i u vehabijskim krugovima usmjereno da bude podrška terorizmu – rekao je Galijašević.

On je ponovio da je najveći problem u SDA, koja, kako je rekao, direktno upravlja federalnom Vladom i procesima u Sarajevu.

– Kada pogledamo način na koji se i Vlada FBiH, nelegalna Vlada, koja je sama sebi produžila mandat već više od pet godina, odnosi prema najvećoj prijetnji današnjice, mi ustvari vidimo da je dio problema u SDA – ističe Galijašević.

Komentarišući nekopetentnost kadra Interresorne radne grupe, Galijašević je objasnio da socijalni i zdravstveni radnici nemaju kvalifakicje za borbu protiv terorizma, jer su kako je objasnio, teroristi odustali od porodice.

– Njima je rodno mjesto njihova ideja, radikalna islamska ideja. Njihova porodica je samo dio te ideje, a u toj porodici žena je obespravljeno lice, žena ne postoji – pojasnio je Galijašević.

On je podsjetio da je iz dijela BiH koji je nastanjen Bošnjacima na sirijsko ratište otišlo 350 lica, te da uopšte nisu pokrenuti sudski procesi za stotinjak lica koja su se vratila sa nekog od ratišta.

“Sada vidimo razlog zašto se samo četrdesetak procesa vodi u BiH i zašto je tek 25 završeno. Upravo zato što je aktuelna zvanična politika, vidljiva i kroz Interresornu grupu, da teroristima treba pomoći, smjestiti ih ovdje do nekog sljedećeg terorističkog akta, koji će sigurno izvršiti”, rekao je Galijašević.

On napominje da nigdje u svijetu nisu uspješno sprovedeni procesi deradikalizacije radikalnih islamista.

– Ovdje se i ne sprovodi taj proces, nego se oni ponovo vraćaju u društvo u kojem nastavljaju da dalje šire svoju radikalnu ideologiju, da dalje zavode siromašne i djecu, ljude poput Nusreta Imamovića i čitavu jednu jedinicu iz BiH koja ratuje u Siriji – kaže Galijašević.

Vlada FBiH je u Interresornu radnu grupu za izradu i sprovođenje Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma u FBiH, a u vezi s sprovođenjem Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma, imenovala predsjednika Seada Liska, dok su za članove grupe protiv terorizma odabrane osobe iz zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja.

Tako je u ovu grupu, između ostalih, imenovan pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, Miroslav Јurešić iz Ministarstva rada i socijalne politike Federacije BiH – Sektor za socijalnu zaštitu i zaštitu porodice, Nadija Bandić iz Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH – Sektor za udžbeničku politiku, te direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

SRNA/RTRS