Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da nijedna odluka ni zakon neće proći dok ne bude riješeno pitanje Ustavnog suda BiH.

Dodik je naglasio da ne zna dokle će to trajati.

On je istakao da je izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da je “Ustavni sud BiH njihov mehanizam za nametanje rješenja u BiH” sasvim dovoljna da se u Srpskoj upale svi alarmi.

– To je realizacija njihove deklaracije /SDA/, a nama pokušavaju da “prodaju” naivnost da je to samo “jedno mišljenje”. U tom mišljenju, koje je napisano u deklaraciji, nema Republike Srpske niti Dejtona. I to nije rušenje Dejtona, ali jeste verbalna izjava Milorada Dodika? – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sprovođenje te deklaracija se dogodilo juče, kada je prihvaćen prijedlog zakona o smjeni Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH.

Dodik je ponovio da je Republika Srpska protiv ovakvog pravosudnog sistema, ali da ne treba sada smjenjivati VSTS dok se ne postigne dogovor o eventualnoj kompletnoj reformi pravosudnog sistema.

– Šta dalje? Predložili smo zakon koji se tiče Ustavnog suda BiH, to je tačno. Vidite da ovi iz Srpske /opozicija/ pokušavaju da opravdaju svoj izostanak te vrste i time pomažu Izetbegoviću da on ne podrži zakon. Oni su dio većine koju su već formirali juče, ali su se malo preračunali. Savjet ministara je izabran i ne može da bude smijenjen, ako za njega ne glasaju u Domu naroda, a neće glasati – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik smatra da treba početi procese koji su u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom, te unaprijediti dijalog o svim pitanjima – i o funkcionisanju BiH i svih segmenata sistema u BiH.

On je naglasio da treba razgovarati i o raznim drugim mogućnostima, jer BiH poslije silnih razgovora u ovih 25 godina, poslije velikog broja međunarodnih konferencija, velikog kapitala koji je međunarodna zajednica uložila, prije svega u FBiH, nije uspjela, dodavši da je to neuspjeh međunarodne zajednice.

– Sada Metju Palmer i ostali brane svoj neuspjeh, ali nisu uspjeli da naprave BiH kakvu su oni htjeli – istakao je Dodik.

RTRS