Prijedorski Centar za socijalni rad je tokom prošle godine pokrenuo 76 postupaka za mirenje braka, što je za 18 manje u odnosu na 2018. godinu, kada ih je bilo 94. U prethodnoj godini bilo je i 7 manje zahtjeva za povjeravanje djece iz vanbračnih zajednica u odnosu na godinu dana ranije.

Ovo za Srpskainfo kaže socijalna radnica ove ustanove Dragana Savić-Pešević.

– Broj podnesenih zahtjeva za povjeravanje djece iz vanbračnih zajednica u 2017. je 43, u 2018. godini 46, a prošle godine 39. Analizom podataka primjetno je da, u odnosu na prethodnu godinu, Centar bilježi manji broj obraćanja klijenata po zahtjevu posredovanja u njihove bračne ili roditeljske odnose – priča Savić-Pešević.

Navodi da veliki broj partnera u postupku razvoda braka ima između 30 i 50 godina života, srednjeg su obrazovanja, te su jedno ili oboje nezaposleni i najčešće s jednim ili dvoje djece školskog uzrasta.

– Značajnu grupu podnosilaca zahtjeva čine bračni parovi do 10 godina braka, te supružnici koji u bračnoj zajednici žive više od 20 godina – tvrdi Savić-Pešević.

Analize ove ustanove pokazuju da je među najčešćim uzrocima za razvod braka neusklađenost međusobnih ličnih karakteristika među supružnicima

– Uzroci su i društveno nepoželjna ponašanja supružnika, kao što su nasilje, alkoholizam i slično, zatim nedovoljna separacija od roditelja, seksualne disfunkcije partnera, kulturne i socijalne razlike, neusklađenosti vizije života i vrijednosti među partnerima i emocionalna otuđenost – kaže Savić-Pešević.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodaje da je u velikom broju predmeta na kojima su radili stručnjaci prijedorskog Centra konstatovana kompleksna disfunkcionalnost u većini aspekata bračnog, porodičnog i roditeljskog funkcionisanja. Ističe da to zahtijeva kontinuiran stručni rad  kroz duže vrijeme i nadzor nad porodicom, te provođenje različitih mjera podrške i intervencija u njihovim partnerskim ili roditeljskim odnosima.

– Riječ je o porodicama sa teško i trajno poremećenim partnerskim i roditeljskim odnosima nastalim usljed konfliktne i poremećene komunikacije, neusklađenih očekivanja i stavova prema bračnim i roditeljskim obavezama, prekomjernog konzumiranja alkohola, činjenja nasilja u porodici, postojanja izvanbračnih partnerskih odnosa, materijalne ugroženosti, zanemarivanja potreba djece ili deficita roditeljskih vještina i kompetencija – objašnjava Savić-Pešević.

Ona ističe da, s ciljem podrške i nadzora nad ovim porodicama, prijedorski Centar često konsultuje i sarađuje s drugim službama u zajednici kao što su škole, zdravstvene ustanove primarnog i sekundarnog nivoa, Ministarstvo-unutrašnjih odnosa, mjesne zajednice, vjerske, nevladine ili humanitarne organizacije.

Pronaći vremena za razgovor

Psiholog prijedorskog Centra za socijalni rad Zora Marjanović kaže da je jedan od velikih uzroka bračnih kriza nedostatak vremena koji supružnici provode zajedno.

– Savjetujemo im da pronađu više vremena da razgovaraju i podijele brige, ideje i svakodnevne radosti. Komunikacija koja nije na zavidnom nivou je čest pratilac nesporazuma u braku. Za očuvanje veze i svakog odnosa nužna je volja da se taj odnos sačuva – ističe Marjanovićeva.

Srpskainfo