U BiH je u proteklih 20 godina u poslovnim inkubatorima biznis započelo više od 500 startap firmi koje su generisale više od 1.000 radnih mjesta, rečeno je danas u Prijedoru na okruglom stolu o uticaju inkubatora na razvoj lokalnih zajednica.
Alisa Gekić iz Udruženja za posao i preduzetnišvo “Link” iz Mostara rekla je da su institucije BiH u odgovorima Evropskoj komisiji na pitanja iz poglavlja 20 koje pokriva preduzetništvo odgovorile da ne postoji mreža poslovnih inkubatora.

“Mreža poslovnih inkubatora postoji i broji više od 20 poslovnih inkubatora u BiH. Okuplja više od 200 malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju oko 500 radnika”, rekla je Gekićeva novinarima u Prijedoru i istakla da se radi na uspostavljanju mehanizma koordincacije institucija vlasti na svim nivoima budući da je neophodno intenzivirati dijalog između svih nivoa vlasti.

Ona je naglasila da je inkubator kao generator lokalnog ekonomskog razvoja pozitivan primjer i da je na nivou BiH ključno donijeti strategiju razvoja poslovnih inkubatora i potom je sprovoditi vertikalno i horizontalno na svim nivoima.

Direktor prijedorske firme “Edna metalvorking” Medina Rahman podsjetila je da je ova firma posao započela 2016. godine sa tri radnika u poslovnom inkubatoru u Prijedoru dobivši prostor od 200 metara kvadratnih po cijeni zakupa od 2,5 KM po metru kvadratnom i besplatnu stražarsku službu 24 časa.

Ona je navela da je firma, specijalizovana za proizvodnju stanica za grijanje, sada pod zakupom prostora od 400 metara kvadratnih i ima 30 zaposlenih, da iz godine u godinu povećava obim poslovanja /u 2019. za 25 odsto prihod je veći nego godinu ranije/, da u aprilu planira premještanje proizvodnje u vlastiti prostor od 1.200 metara kvadratnih koji gradi u industrijskoj zoni “Celpak”, a potom i traženje novih kupaca i povećanje broja zaposlenih i obima proizvodnje.

Okrugli sto je održan u okviru projekta “Ubrzavanje socio-ekonomskih reformi većim učešćeme u procesu EU integracija”.

Projekat “Ubrzavanje socio-ekonomskih reformi većim učešćeme u procesu EU integracija” implementira Udruženje za posao i preduzetnišvo “Link” iz Mostara u saradnji sa Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD”, a finansira se iz holandskog programa podrške “Matra”.

Agencije