Istoričar Aleksandar Raković rekao je da državnost Republike Srpske nije samo njeno, već pitanje cijelog srpskog naroda i naglasio da cilj treba da bude vraćanje ingerencija Srpskoj i obilježja državnosti koja su takozvani visoki predstavnici oduzimali tokom prethodnih decenija.
“Državnost Republike Srpske treba da bude svesrpska tema”, izjavio je Raković Srni povodom 28 godina od donošenja Ustava Republike Srpske.

On je naglasio da u svakom momentu treba u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori njegovati sve elemente i kriterijume državnosti Republike Srpske.

“To treba osmisliti sa nekim ciljem i planom, da svakog dana imamo neki događaj koji će negovati sećanje na državnost Republike Srpske u svim srpskim zemljama”, istakao je Raković.

Prema njegovim riječima, tako će se jačati osjećaj državnosti, koji je već jak u srpskom narodu, i posebno ukazivati susjednim narodima i “okupacionim guvernerima u BiH i okupacionom Ustavnom sudu BiH” da je Republika Srpska država.

“Da im ukažemo da je nećemo dati. Da nećemo dati prerogative njene državnosti. Da to mora da ostane u okviru državnosti Republike Srpske”, rekao je Raković.

On je naglasio da u ovoj godini treba postaviti za cilj da Republika Srpska vrati što je moguće više svojih ingerencija.

“Naravno sa konačnim ciljem, a to je vrlo važno da stalno govorimo, da se Srbija, Republika Srpska i Crna Gora okupe u jedinstvenu državu”, rekao je Raković.

Sutra se navršava 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Prvi Ustav donesen je 28. februara 1992. pod imenom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Ovim aktom definisan je politički okvir Republike Srpske i funkcionisanje njenih demokratskih institucija, te stvoren temelj na kojem Srpska i danas počiva.

SRNA