Na adresu srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH počela su da stižu prijeteća pisma, a razlog za to je prusustvovanje sastanku koji je sazvao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik 20. februara u Istočnom Sarajevu, prenosi portal Argumenti.

Prijeteća pisma potpisali su ambasador EU u BiH Јohan Zatler, šef OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek i otpravnik poslova američke Ambasade u Sarajevu Elen Džermejn.

Iz pisma, koje je dostavljeno jednom od srpskih predstavnika koji je prisustvovao sastanku u Istočnom Sarajevu, a koje je u posjedu ovog portala, učesnici sastanka opominju se da kao rukovodioci tih službi moraju da budu nezavisni od političkog uticaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu da dovedu u pitanje njihovu nezavisnost.

Srpski predstvanici pozivaju se da “postupaju u skladu sa evropskim standardima i opominju da su oni predstavnici BiH, a ne predstavnici Republike Srpske i, kao predstavnici državnog nivoa, moraju da budu predstavnici svih građana BiH, bez obzira na etničko ili političko opredjeljenje.

Prema pisanju ovog portala, u pismu se ističe da je neprihvatljivo i za BiH i za njen evropski put da su učestvovali na političkom sastanku koji ozbiljno dovodi u pitanje njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

Osobe kojima su upućena pisma nisu na platnom spisku nijedne od institucija čiji su predstavnici stavili potpis na pismo, pa sve neobično podsjeća na najcrnje vrijeme diktature visokih predstavnika, ističe se u tekstu.

Prema infomacijama ovog portala, prije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske svim poslanicima upućeno je pismo iz misije EU u BiH s preporukom kako bi trebalo da se odrede prema tačkama dnevnog reda koje su juče bile na sjednici, a riječ je o posjeti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH i Fronteksu.

Isti izvor tvrdi da je i jučerašnji stav opozicije u vezi sa dolaskom Đukanovića u BiH, takođe, rezultat konusultacija koje su Branislav Borenović i Mirko Šarović imali sa pojedinim međunarodnim zvaničnicima u Sarajevu.

Sličnu, ako ne i istovjetnu reakciju na sastanak u Istočnom Sarajevu, koji je sazvao srpski član Predsjedništva BiH, imali su Bakir Izetbegović i Valentin Incko.

– Teško se oteti utisku da je ova operacija koordinisana i da se prijetnjama i zastrašivanjem Srba u BiH upravlja iz jednog mjesta. Da je gospodin Zatler uputio jedno ovakvo pismo bilo kom uposleniku, na bilo kom nivou u državama EU, još večeras bi bio lišen slobode – zaključuje se u tekstu.

SRNA/RTRS