Projekcija dokumentarnog filma o Draži Mihailoviću nije imala za cilj raspirivanje nacionalne netrpeljivosti, već je tema bila život i smrt prvog gerilca u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata, poručili su iz Gradskog odbora Ujedinjene Srpske u Prijedoru, članovi ove stranke sazvali su konferenciju za novinare, reagujući na pisanja pojedinih federalnih portala. Na samoj projekciji nije ni bilo novinara, ali su, već dva dana nakon toga, na nekim portalima osvanuli naslovi: „Koljači se ne smiruju: na projekciji filma o Draži Mihailoviću okupili se uniformisani četnici”, pojašnjava Žarko Kovačević, sekretar GO US Prijedor.

Odmah sam se žalio uredništvu portala, da makar promijene naslov. Tog dana, u petak, nisam dobio nikakav odgovor. Istog dana sam se žalio i Vijeću za štampu, tražeći da oni reaguju. Zvao sam ponovo u subotu. Sve je trajalo do ponedjeljka, kad su me iz Vijeća obavijestili da su sa uredništvom dogovorili da se naslov promijeni – pojašnjava Kovačević.

Dodaje da dio naslova jeste izmijenjen, ali da je u linku ostao stari. Kovačević je ponovo uputio prigovor i zatražio izvinjenje u svoje i u ime Gradskog odbora US.

I tu se dešava da oni kažu da izvinjenje upućuju kako bi izbjegli maltretiranje na sudovima u RS, na kojima nemaju šanse, te da izvinjenje objavljuju zbog moje navodne prijetnje. Znači da to onda i nije izvinjenje – kaže Kovačević.

Nikakvih reakcija na film u samom gradu nije biko, ali nije izostala reakcija “tutora iz Sarajeva”, kaže Nenad Mejakić. predsjednik GO US Prijedor.

Cilj nam je bio da se vidi i druga strana istorije, da pokušamo da zaustavimo podjele među Srbima, biko koje vrste, jer smo se kroz istoriju kao narod dijelili po mnogim osnovama – rekao je Mejakić.

Nikome ovdje nisu potrebni sukobi, a Prijedor je miran grad u kojem su međunacionalni incidenti, od završetka rata, praktično nepostojeći, poručuju iz Ujedinjene Srpske. U ovoj stranci kažu daje izvjesno da će ići na tužbu za klevetu, ali i na krivične prijave.

Z.J./Kozarski