Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo ambasadorima, šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava, međunarodnim organizacijama i misijama akreditovanim u BiH u kojem ih je podsjetio da u BiH ne postoji zakon o državnim praznicima, niti postoji konsenzus predstavnika konstitutivnih naroda i entiteta u vezi sa tim pitanjem.

– Kao rezultat toga ne postoji ni “Dan nezavisnosti BiH” niti je 1. mart “državni praznik” u BiH, kako vas godinama obmanjuju političari iz Federacije BiH. Obilježavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u ionako podijeljenoj zemlji kakva je BiH – istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naglasio da njihovo eventualno prisustvo ili prisustvo predstavnika ambasada na čijem su čelu bilo kakvim obilježavanjima koja imaju veze sa “1. martom”, predstavlja ignorisanje zvaničnih stavova BiH i grubo miješanje u neriješena unutrašnja pitanja u BiH.

– Prihvatam činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obilježava svoje nacionalne praznike, ali pokušaji da se ti nacionalni praznici prikažu kao “državni praznici BiH” i da se za njihovo obilježavanje koriste institucije BiH, kao što su Predsjedništvo, parlament ili Savjet ministara, predstavlja najgrublju zlupotrebu tih institucija – ukazao je Dodik.

On je naveo da na sinoćnjem prijemu, kojeg su u Predsjedništvu BiH organizovali Željko Komšić i Šefik Džaferović povodom nepostojećeg “dana nezavisnosti BiH”, nije bilo predstavnika srpskog naroda niti predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH.

– Vašim prisustvom na takvim obilježavanjima svrstavate se na jednu stranu i na taj način ste politički zloupotrebljeni – istakao je srpski član Predsjedništva BiH uputivši njihovim ekselencijama izraze dubokog poštovanja.

SRNA/RTRS