Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas na konferenciji za medije nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta da je Komitet odbacio Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u sadašnjem sastavu, koji je, kako je rekao, usvojen kao dokaz realizacije zaključaka SDA, te da je SNSD zadužio delegate u Domu naroda da odbiju ovaj zakon.

Dodik je istakao da glasanje SDS-a i PDP-a za ovaj zakon predstavlja izdaju interesa Srpske i da su ove stranke odbacile srpsko jedinstvo.

On je istakao da će SNSD nastaviti da čini napore kako bi se obezbijedio dijalog u BiH po svim pitanjima i pozvao je sve relevantne aktere u BiH na dijalog.

Izvršni komitet je osudio prijetnje visokog predstavnika Valentina Incka za kojeg smatra da je predstavnik bošnjačkog lobija u BiH i da je, kao takav, izgubio kredibiltet.

Dodik je istakao da SNSD odbacuje 1. mart kao tzv. Dan nezavisnosti BiH, podsjetivši da na nivou BiH ne postoji zakon o praznicima.

– SNSD smatra neprimjerenim ponašanje stranih predstavnika u BiH koji se pridružuju obilježavanju ovog nepostojećeg praznika – rekao je Dodik, navodeći da je ovo još jedan pokušaj majorizacije Srba.

Sjednici Izvršnog komiteta, koja je održana u Banjaluci, prisustvovali su, osim predsjednika SNSD-a, i članovi ovog komiteta Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović, Nikola Špirić, Radovan Višković, Zoran Tegeltija, Igor Radojičić, Slavko Mitrović i Denis Šulić.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Sjednici su prisustvovali i stranački funkcioneri Igor Žunić, Snježana Bursać Novaković, Staša Košarac, Sredoje Nović i Radovan Kovačević.

RTRS