Milorad Dodik je po prvi put u Bijeljini odigrao maestralno – Mićo Mićić sada može da bude samo kandidat SNSD za gradonačelnika, ili uopšte neće biti kandidat. U oba slučaja SNSD dobija, SDS gubi.

Poslije Dodikove izjave da je sa Mićićem već dogovoreno da on bude zajednički kandidat na oktobarskim lokalnim izborima, aktuleni gradonačelnik više nema šta da traži na listi SDS. U glasačko tijelo SDS već je usađena poruka o Mićiću kao izdajniku koji se prodao režimu i nema šanse da bi glasači SDS sada bili uz njega. Ostaje mu samo da pristane da stane na čelo lokalnog SNSD ili da se oprosti od politike.

Vjerujem da je Dodik čak spreman i da Mićić izgubi kao kandidat SNSD, samo da prekine njegovu i eru SDS u jedinom od preostalih bastiona te stranke. Osim toga, prelaskom aktuelnog gradonačelnika u SNSD, Dodik bi gratis dobio i jednog ili dvojicu poslanika SDS iz Semberije, što mu je nasušno potrebno, jer mu je dvotrećinska većina u NSRS pala na knap 56 poslanika. Ako se samo jedan od njih razboli, Džaferović i Komšić mogu politički da ga masakriraju u Sarajevu.

Dugo je Dodik obilazio oko Mićića: išao na gradsku slavu, ulagao republički novac u Bijeljinu, mijenjao svoje ljude, ali je Mićić i dalje pobjeđivao. Pošto je znao da on nije kalibar Obrena Petrovića, koji bi nakon izborne pobjede prešao u SNSD, Dodik je ovaj put primjenio drugu strategiju. Pozvao je Mićića na navodni tajni sastanak o projektima u Bijeljini, a potom novinarima rekao sve što su pričali, pa i to da dogovaraju koaliciju. Prije toga je Dodik semberski SDS posvađao sa koalicionim partnerom PDP tako što su se ljudi iz SNSD sastajali i sa jednima i sa drugima, a ovi su reagovali na način: “Mile, nemoj njega, uzmi mene, molim te!”

Kolika je krivica vrha SDS za gubitak nervoznog Mićića? Ogromna!

Prvo, Mićić nije otišao kod Dodika bez znanja svog predsjednika, ali se ovaj ogradio od njega čim je shvatio da je vijest procurila i da bi on mogao da nagrabusi, jer je dozvolio razgovor „sa režimom“. Drugo, zbog šurovanja „sa režimom“ na Mićića su se obrušili likovi koji šuruju i sa crnim đavolom, samo da bi ostvarili svoje interese.

Treće i najvažnije, SDS odavno nema luksuz da se odriče onih koji znaju kako se pobjeđuje, pa čak i ako je ta pobjeda „uprljana“ šurovanjem sa SNSD.

Srpskainfo