Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je da 1. mart nije i nikada neće biti nikakav praznik BiH, a Bošnjaci i Hrvati da imaju mudrosti nikada ne bi taj dan pomenuli jer su tada počeli tragični sukobi u BiH i tada je pao prvi život.

Nešić je naveo da je 1. mart dan kada su Srbi u BiH izbrisani iz reda konstitutivnih naroda i kada im je ubistvom srpskog svata Nikole Gardovića poručeno šta im se sprema.

On je rekao da ovaj datum na simboličan način govori o apsurdnosti stanja u BiH i da praznik u BiH ne može biti datum kada jedan narod tuguje i sjeća se šta mu se desilo na taj dan.

Nešić je naveo da Ustavnom sudu BiH nije sporno što se jedan narod i jedan entitet ne identifikuje sa tim praznicima, saopšteno je iz DNS-a.

On je podsjetio da je Ustavni sud BiH ocijenio da su “25. novembar i 1. mart u skladu sa Ustavom”, odnosno da su “Zakon o proglašenju 25. novembra ‘Danom državnosti BiH’ i Zakon o proglašenju 1. marta ‘Danom nezavisnosti BiH’ u skladu sa Ustavom BiH”.

Nešić je istakao da je po toj logici BiH prvo postala država 25. novembra 1943. godine, a 58 godina poslije 1. marta 1992. stekla nezavisnost, dodavši da se valjda prvo proglasi nezavisnost, pa se onda obezbijedi priznanje državnosti.

– Ako je BiH bila država u okviru SFRЈ, zašto se onda ljute kada za Republiku Srpsku kažemo da je država – upitao je Nešić.

SRNA/RTRS