Potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin ocijenio je da se proslavom 1. marta u Federaciji BiH kao “dana državnosti BiH” ide na usložnjavanje odnosa i podizanje tenzija u ukupnim odnosima između srpskog i bošnjačkog naroda.

– To se radi na način da se srpski narod i dalje izaziva kako bi proizveo određene reakcije, a onda bi na te reakcije kasnije reagovali iz FBiH i međunarodni faktor koji im je sve vrijeme saveznik u nastojanjima da dođe do nestanka srpskog naroda i Republike Srpske – rekao je Župljanin Srni.

On je istakao da je obilježavanje 1. marta u FBiH kao “dana nezavisnosti BiH” neprihvatljivo za Republiku Srpsku jer predstavlja gnusnu uvredu za srpski narod.

– Taj dan nas ne navodi ni na šta što bi trebalo slaviti i obilježavati. Nažalost, taj dan Srbi pamte po vrlo negativnim odnosima prema srpskom narodu i početku rata u BiH – rekao je Župljanin.

On je ukazao da su 1. marta 1992. godine druga dva naroda odlučila da treći narod preglasaju u svemu i da mu praktično pokušaju oduzeti konstitutivnost.

– Problem je i u tome što na nivou BiH nikada nije donesen zakon o državnim praznicima i sa formalno pravne strane 1. mart ne bi se mogao ni obilježavati, ali pošto je BiH sama nemoguća država, onda je moguće sve ono što je nemoguće – istakao je Župljanin.

U BiH je 29. februara i 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za izlazak BiH iz tadašnje SFRЈ.

U FBiH 1. mart se obilježava kao “dan nezavisnosti”, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Prvog marta 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Izvor: SRNA/ATV