Partija demokratskog progresa (PDP) najavila je da će preduzeti odgovarajuće procedure pred Evropskom narodnom partiji (EPP) ako SDA iz svog rukovodstva hitno ne smijeni potpredsjednika Asima Sarajlića i na taj način pokaže da se protivi korupciji na najvišem političkom nivou.

Generalni sekretar PDP Milko Grmuša rekao je da vrh SDA što prije treba da se politički izrazi da li podržava korupciju u najvišim političkim krugovima ili ne, nakon što je član te stranke Semir Efendić objavio audio-snimak i optužio Sarajlića da trguje uticajem i obećava radna mjesta u javnom sektoru u zamjenu za podršku na unutarstranačkim izborima.

– Nakon sramnog priznanja predsjednika SDA da će da “trampi” eliminaciju stranaca u Ustavnom sudu BiH za ukidanje entitetskog glasanja, što je direktna potvrda političke agende stranih sudija u Ustavnom sudu i njihove veze sa liderom SDA, ovo je drugo snažno priznanje činjenice da dijelovi rukovodstva SDA prosto ne mogu da funkcionišu u skladu sa načelima vladavine prava – rekao je Grmuša.

Grmuša je poručio da će SDA morati da bira između difamiranih visokih funkcionera te partije i evropskih vrijednosti sadržanih u Kodeksu ponašanja EPP.

On je pojasnio da su, osim toga što se u konkretnom slučaju sumnja u postojanje nekoliko ozbiljnih krivičnih djela, ugroženi principi EPP sadržani u članu 2. Kodeksa ponašanja ove stranke, saopšteno je iz PDP.

Grmuša je napomenuo da je kompromitovana i odredba sadržana u članu 3. ovog kodeksa, koja nalaže strogu odvojenost partije i javne odgovornosti, kao i odredba u članu 4. koja zabranjuje funkcionerima partija, koje su dio EPP, da koriste javne funkcije radi ostvarivanja bilo kakve lične ili političke koristi.

On je poručio da su to sve razlozi zbog kojih PDP ne pristaje da mirno koegzistira u EPP sa takvom strankom i ako se SDA jasno ne odredi o ovom pitanju, PDP će u skladu sa članom 6. Kodeksa ponašanja EPP, kao i u skladu sa odredbama sadržanim u Internim pravilima Etičkog komiteta EPP, tražiti da se SDA oduzme status partije posmatrača u EPP.

SRNA/Srpskainfo