Kiša i hladno vrijeme ni večeras nisu omeli vjernike u Herceg Novom da u velikom broju prisustvuju molebanu i litiji za odbranu svetinja.

Više litija je u toku dana krenulo iz okolnih mjesta da bi se sastali ispred Manastira Savina, gdje je pročitana molitva Presvetoj Bogorodici.

Glavna gradska litija krenula je prema Manastiru Savina iz Crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj. Moleban u tom hramu je služio protojerej-stavrofor Obren Јovanović, sekretar Mitropolije crnogorsko-primorske.

Nakon molebana, vjernom narodu obratio se protojerej Živan Vukojević koji je istakao da je večerašnja litija posebna, jer predstavlja i uvod u početak posta.

Iz crkve na Toploj vjernici su predvođeni sveštenstvom krenuli prema Manastiru Savina.

Moleban u Nikšiću (Foto: Sputnjiku ustupio Marko Kovačević)

Moleban u Nikšiću (Foto: Sputnjiku ustupio Marko Kovačević)

Litija je večeras organizovana i u Baru, a moleban je služen u Hramu Svetog Јovana Vladimira. Molitveni hod za odbranu svetinja predvodili su episkop mileševski Atanasija i protojerej Nikola Pejović, glavni i odgovorni urednik “Radio Svetigore”. Prethodno je u Hramu Svete Petke služen moleban.

Građani su se okupili i u Tivtu ispred hrama Svetog Save, gdje je služen moleban pred litiju koja je krenula gradskim ulicama uz duhovne pjesme i klicanje “Ne damo svetinje.”

Paroh tivatski Petar Petrović rekao je da je okupljeni narod “cvijet Crne Gore i ponos sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske”, te je pozvao sve prisutne da budu mirni, dostojanstveni i uporni u odbrani svetinja.

Više stotina građana je, prije molebana, u organizovanoj koloni prošetalo pet kilometara dugom trasom od Manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci do Crkve Svetog Save u Tivtu.

Sa zvučnika iz automobila, koji prati kolonu, čula se pjesma kralja Nikole “Onamo ‘namo”.

Poslije litija koje su krenule iz Voljavca, Bistrice, Sutivana, Vraneške doline i drugih krajeva bjelopoljske opštine u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla služen je moleban.

Litija u Beranama (Foto: Srna)

Litija u Beranama (Foto: Srna)

Iz Vraneške doline je stigla litija predvođena konjanicima, na čelu sa Ilijom Rmandićem, koji je nosio crnogorsku nošnju. Nakon molebana krenula je velika protestna litija do Crkve Svetog Nikolaja u Nikoljcu.

Kolašinci su još jednom litijom, sa ikonama u rukama, uz duhovne pjesme, nakon molebana, prošli uobičajenom trasom od Crkve Svetog Dimitrija do centra i nazad.

Njihovi sugrađani Marko Medojević, Milan Rondović i Mihailo Čolovi, tokom vikenda, u znak solidarnosti sa učesnicima litija u Crnoj Gori, pješačili su od Kolašina do Žabljaka.

Mladići su krenuli ispred Crkve Svetog Dimitrija u noći između petka i subote i prepješačili put dug 110 kilometara.

Litija je večeras održana i podno Durmitora u Žabljaku.

SRNA/RTRS