Odlukom Ustavnog suda BiH kojom se otima poljoprivredno zemljište Republike Srpske, pregažena je posljednja crvena linija. Srpska je priterjana uz zid i da mora da se brani.

Ovako krizu u BiH za Sputnjik ocjenjuje dekan Fakulteta bezbjednosti u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Iako srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik neprestano poziva na mir istovremeno je predmet optužbi da je on taj koji bi želio da BiH utone u ratne sukobe, kaže Ćeranić.

Republika Srpska se samo brani, a Bakir pominje oružje

Sa druge strane, dodaje on,  niko ne reaguje na riječi Bakira Izetbegovića kada kaže da će zbog Dodikovog ponašanja “ići  do oružja, do rata”.

– Veoma su agresivne deklaracije SDA i niko iz međunarodne zajednice ne reaguje kada se sprovodi antidejtonovska politika. U BiH je, vidimo, i dalje prisutna politika dvostrukih standarda što nije dobro, jer ona može da opstane samo u okvirima Dejtonskog sporazuma. On je na žalost, ruiniran, jer je većina nadležnosti sa entitetskog prenesena na nivo zajedničkih organa – istakao je Ćeranić.

Za Republiku Srpsku važan drugi Trampov mandat

S obzirom na promjenu geopolitičkih okolnosti, dekan fakulteta bezbjednosti u Banjaluci smatra da je moguće vratiti odredbe Dejtonskog sporazuma, pogotovo nakon predsjedničkih izbora u SAD, jer očekuje da Donald Tramp osvoji i drugi mandat.

„On bi sa drugim mandatom i većom podrškom u Kongresu mogao da osigura mirotvornu politiku  za koju se zalagao i u ovoj predsedničkoj kampanji. Cenim i da će ovo naše područje i vraćanje otetih nadležnosti biti mnogo izglednije nakon njegove pobede. “  smatra naš sagovornik.

Zašto je štetna posjeta Mila Đukanovića BiH?

U svjetlu dešavanja u Crnoj Gori Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je izjavu Milorada Dodika da je posjeta crnogorskog šefa države Mila Đukanovića BiH štetna. Ćeranić podsjeća da je predsjednik Crne Gore nedavno dao intervju jednoj sarajevskoj televiziji i da je kroz skoro dva sata razgovora naglašavao da zapravo BiH ima probleme, a ne on u svojoj državi.

– Otvoreno je napao Srpsku pravoslavnu crkvu i pokušao da loptu iz svog dvorišta prebaci u tuđe. Smatram da bi tako cijela njegova posjeta i bila intonirana. Đukanović ignoriše svoju zemlju gdje su na desetine hiljada građana u litijama i umjesto da otvara dijalog sa nezadovoljnim stanovništvom on želi da skrene problem na susjednu državu – ocenjuje Ćeranić.

Problem u BiH, je kaže Ćeranić, to što šta god da se dogodi u regionu, pa i u svijetu, a upereno je protiv Republike Srpske i srpskog interesa to će uvek naići na podršku crnogorskog predsjednika i zato je Dodik morao da stopira njegov dolazak u Sarajevo.

Ćeranić zaključuje da Republici Srpskoj predstoji velika politička borba da pravda koliko – toliko bude ispoštovana, jer narod nikako ne želi da prihvati da treba da budu građani drugog reda i da dozvole dalje ruiniranje Dejtonskog sporazuma.

Izvor: sputniknews.com/RTRS