Glavni urednik redakcije Sputnjik u Turskoj Mahir Boztepe zadržan je u policiji, saopštila je novinska agencija Sputnjik.

Ogorčenje hapšenjem gravnog urednika Sputnjika u Turskoj iskazala je glavni i odgovorni urednik agencije Margarita Simonjan.

– Policija je došla u našu kancelariju u Istanbulu. Uhapsila još jednog saradnika. Јoš troje naših se nalaze u policiji u Ankari gdje su sinoć u njihove stanove upali nacionalisti. Turska, šta to znači – objavila je Simonjan.

Nepoznate osobe upale su sinoć u stanove novinara redakcije Sputnjik u Ankari, turskih državljana, prijetili im i optužili ih za izdaju zemlje zbog saradnje sa Rusima.

Sputnjik javlja da se novinari ne javljaju na telefon nakon što su otišli u policiju da daju iskaz poslije napada na njih.

Turska policija upala je danas u redakciju Sputnjika u Istanbulu tražeći sastanak sa predstavnicima agencije.

Za to vrijeme u kancelariji su bili samo dežurni radnici. Policajci su izjavili da neće napustiti prostorije agencije, dok se ne sastanu sa predstavnicima agencije.

U toku je sastanak šefa predstavništva agencije u Istanbulu Maksima Durnjeva, advokata agencije, generalnog konzulata Rusije i turske policije u kancelariji agencije u Istanbulu.

Incidenti su se dogodili dan nakon protesta ispred Generalnog konzulata Rusije u Istanbulu i pogoršanja situacije u sirijskom Idlibu.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arles Desir več je osudio prijetnje i pokušaj napada na novinare Sputnjika u Turskoj.

– Osuđujem pokušaj napada na tri novinara agencije Sputnjik u blizini njihovih domova u Ankari, kao i prijetnje koje su im sinoć upućene. Zabrinut sam što su ih danas, kako javljaju mediji, priveli zbog članka. Pozivam vlasti da osiguraju njihovu bezbjednost – napisao je Desir na “viteru.

Izvor: SRNA/RTRS