Nekada je Fudbalski savez BiH, u čijem Statutu piše i odrednica “nogometni”, za prvi mart, na zvaničnom sajtu čestitao “Dan državnosti”, a juče je “krovna” kuća fudbala iz Sarajeva na svojoj veb prezentaciji napisala: “Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo današnji praznik, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.”

Piše: Slavko BASARA

Da li je 1. mart praznik u Republici Srpskoj i nekadašnjoj Herceg-Bosni? U Republici Srpskoj nije, a u županijskoj komponenti federalne koalicije ne znamo!?

U Republici Srpskoj 1. mart je Dan žalosti, jer je na taj dan, 1992. godine, pripadnik “Zelenih beretki” Ramiz Delalić Ćelo ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji ubio srpskog svata, Nikolu Gardovića, oca mladoženje Milana i buduće snahe Dijane Tambur, te ranio sveštenika Radenka Mikovića.

Kako je moguće da se jedna apolitična, sportska organizacija, na ovaj način politizuje, i stavlja u službu zvanične politike SDA koja negira sve ono što dolazi iz Republike Srpske? Možda odgovor leži u činjenici da je generalni sekretar FS BiH Adnan Džemidžić aktivista pomenute stranke i bio je na zvaničnim listama SDA na prethodnim izborima?

“Objektivni” sarajevski mediji, koji su došli u Banjaluku na derbi Borac – Sarajevo (0:2), u negativnom kontekstu opisali su transparent koji su razvili domaći navijači, popularni “Lešinari”, a na kojem je pisalo: “Dobro došli u Republiku Srpsku”. Čak im je smetao i puni naziv srpskog entiteta kojeg su skratili na dva slova, toliko o onima koji poštuju gostoprimstvo! Ni jednom jedinom rečju nisu pomenuli dve svetleće rakete koje su “Horde zla” ispalile pri izlasku sa Gradskog stadiona, prema gledaocima na prepunoj istočnoj tribini, svojim domaćinima!

Fabrikovanje “senzacionalnih” vesti koje sarajevski mediji “objektivno prenose” sa teritorije Republike Srpske postala je i “način razmišljanja” u Fudbalskom savezu BiH u čijem Statutu piše: “FS BiH je nevladino, nepolitičko, nezavisno sportsko udruženje od javnog interesa, koje je osnovano udruživanjem dva entitetska nogometna/fudbalska saveza, u cilju unapređenja i razvoja nogometa/fudbala u Bosni i Hercegovini.”

Ovu alineju dva u članu dva važećeg Statuta FS BiH trebalo bi, po funkciji, da poznaje i generalni sekretar Adnan Džemidžić, jer je on ta, prvopozvana i odgovorna ličnost koja mora da upozori na mešanje politike u sportu, ovom slučaju fudbalu. Ako već neće da ga upozori na to ni predsednik Elvedin Begić, onda je i on politizovan, a što se tiče potpredsednika FS BiH, Mostarca Ivana Beusa do njega je, i ličnog shvatanja, datuma ubistva Nikole Gardovića, što je bio povod za krvavi građanski rat u nekadašnjoj SR BiH. Kada je u pitanju potpredsednik zajedničkog Saveza iz Republike Srpske, Bijeljinac Milorad Sofrenić, očekuje se njegova, bar, “usmena opomena” Adnanu Džemidžiću kao generalnom sekretaru, koji nepoštuje Statut FS BiH. Ili javno ograđivanje od onoga što piše na sajtu FS BiH?!

U Republici Srpskoj, kao dejtonskoj kategoriji, se slavi 9. januar, kada je u miru osnovan srpski entitet 1992. godine, a u Federaciji BiH se može slaviti sve, ukoliko se koalicioni partneri saglase sa tim! Svako bira svoje.

Šta će na sve ovo da kažu UEFA i FIFA?

Sportski žurnal