Nakon afere koja je potresla Stranku demokratske akcije, Asim Sarajlić podnio je ostavku na sve funkcije u stranci. Afera “Asim” izbacila je na površinu, ne samo razmjere korupcije u najvećoj bošnjačkoj partiji, već i umiješanost direktora Obavještajne službe BiH, u izbor gradonačelnika Sarajeva, prije tri godine. Zbog spornog snimka, danas se odužio i izbor kantonalne vlade u Sarajevu.

Neopaženo ispod “radara” javnosti prošla je izjava SDA-ovog Asima Sarajlića da je Osman Mehmedagić 2017. godine učestvovao u nečasnim radnjama oko izbora gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

Zbog skandaloznog snimka, Sarajlić je podnio ostavku na sve stranačke funkcije, ali je prozvani Osmica i dalje na čelu OBA.

– Јa sam došao sa Zdravkom Stojnićem kao u “Kumu”. Traca ih je sve tamo organizovao i za glas je Skaka postao gradonačelnik. Osmica je obišao Zdravkovu babu, obećali su neke stvari i završili. Tako je on došao za jedan glas za gradonačelnika – rekao je Sarajlić,a čuje se na snimku koji je objavljen.

Uplitanje u izbor gradonačelnika Sarajeva samo je jedan u nizu bisera bivšeg Alijinog “Bisera”.

Afera oko falisfikovane diplome, kao i mnoge druge, nije dobila epilog, a Osmica nastavlja da potvrđuje da je “odani” prijatelj porodice Izetbegović. Dovoljno materijala da se o prvom obavještajcu raspravlja na sjednici Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA?

– Dnevni red se utvrđuje na Komisiji i nadam se da će to /Nermin/ Nikšić da utvrdi. Naravno da je to važna tema za javnost – rekao je Nenad Stevandić, član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH.

Nikšić nije rekao da li će se o Osmicinim grijesima razgovarati na sjednici Zajedničke komisije, samo da je to dokaz instrumentalizacije državnih agencija u stranačke svrhe, pri tom misleći na SDA.

– Osmica je tajno Bakirovo sredstvo za tajno prisluškivanje. Sve te ucjene i poluge koje trebaju za političku borbu – upravo je za to služi ta služba koju niko ne kontroliše. Osmica je jako bitan unutar bošnjačkog naroda, to je priča o kalifatu, disciplinovanju svog naroda u red, a za druge ćeš lako – navodi Tomo Kovač, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Intrige, ucjene preko OBA, “kupovina” delagat… postalo je “normalno” stanje u SDA. Međutim, afera “Asim” pokazala je i duboke podjele u stranci. Denis Zvizdić i braća Čampara ozbiljno rovare protiv Bakira Izetbegovića, što se može vidjeti i na primjeru izbora Kantonalne Vlade u Sarajevu.

– Politika SDA neće se promjeniti zato što će jedan Asim Sarajlić otići sa pozicije potpredsjednika. SDA će i dalje ostati kamen spoticanja na evropskom putu i na putu do pristojne države, i dalje će SDA biti faktor sukoba i faktor kriminala – kategoričan je Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma.

Osman Mehmedagić odlučio se na ćutanje, nakon što je pomenut u snimku koji danima potresa političko Sarajevo. A bilo bi zanimljivo čuti njegov razgovor sa bivšim kolegom iz službe Zdravkom Stojnićem, čiji je sin Dado Stojnić, kao odbornik dao odlučujući glas za izbor Abdulaha Skake.

RTRS