Na području prijedorske regije u funkciji su prvi stacionarski radarski sistem za automatsku kontrolu i dokumentovanje saobraćajnih prekršaja u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U policiji su potvrdili da su radari u funkciji od  dana 17. februara ove godine.

Na području mreže gradskih saobraćajnica instalirana su tri kućišta koja se nalaze na lokacijama magistralni put Prijedor-Banjaluka u mjestu Čirkin Polje, magistralni put Prijedor-Novi Grad, u mjestu Brezičani i magistralni put Prijedor-Sanski Most, u mjestu Tukovi.

– Radi se o savremenom radarskom sistemu marke SENSYS GATSO, koji vrši automatsko mjerenje brzine kretanja 24 časa dnevno, u oba smjera, u svim vremenskim uslovima, registruje prekoračenje brzine od pet do 350 km/h a vozilo detektuje na udaljenosti do 150 metara – pojasnili su u policiji.

Radarski sistem prvenstveno ima za cilj preventivni uticaj na smanjenje srednje brzine kretanja i eventualnog nastanka najtežih saobraćajnih nezgoda, a same lokacije na kojima je postavljen određenu su na osnovu analize saobraćajnih nezgoda iz prethodnog perioda.

– Policijska uprava Prijedor apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, da prilagode brzinu kretanja vozila uslovima i stanju na putu, odnosno da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju – poručili su iz policiji.

Srpskainfo