U Prijedoru je danas predstavljen javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru programa “Izazov za promjenu” /Challenge to Change/ koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a u BiH realizuju Razvojna agencija Republike Srpske i Sarajevska regionalna razvojna agencija – Serda.
Mićo Stanojević iz Razvojne agencije Republike Srpske izjavio je da je ovo peti javni poziv, da raspoloživi fond iznosi 750.000 evra i da je rok za aplikacije 24. mart u 16.00 časova.

“Mogu aplicirati privredni subjekti iz BiH i Švedske, s tim da moraju imati inovativne ideje za razvojne projekte ili projekte unapređenja proizvoda, usluga ili procesa, na primjer tehnoloških”, rekao je Stanojević novinarima u Prijedoru.

On je pojasnio da je maksimalan iznos granta za startape 10.000 evra, a za mikro, mala i srednja preduzeća do 250 zaposlenih 30.000 evra, uz vlastito učešće od minimalno 50 odsto, gdje su startapi privredni subjekti registrovani u periodu od šest mjeseci do 24 mjeseca prije objavljivanja poziva, dok su ostalo zreli privredni subjekti.

“Na prva četiri poziva imali smo više od 2.070 aplikanata. Od toga je 110 potpisalo ugovore ukupne vrijednosti 2,5 miliona evra. Iz četvrtog poziva imamo dodatnih 38 ugovora vrijednih 884.000 evra. U Republici Srpskoj je 39 korisnika iz prva tri poziva sa vrijednošću projekata 896.000 evra”, naveo je Stanojević.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD” Aleksandar Drljača rekao je da ova agencija privrednicima pomaže u pisanju aplikacija i da je ovo izuzetno dobar poziv.

“Do sada su tri privrednika iz Prijedora koristila sredstva iz ovog fonda, a nadam se da će ih biti i više, kao i da će projekat biti produžen”, rekao je Drljača.

Grantove iz ovog projekta u prethodnim pozivima koristile su prijedorske firme “Vitorog”, “Eko mir” i “Agro plus”, u ukupnom iznosu od 79.000 evra.

Osman DŽamastagić, predstavnik njemačke firme “Raundlajner”, rekao je da je u toku gradnja hale i da će ovaj njemački investitor u junu početi proizvodnju u Prijedoru i za početak zaposliti sedam radnika, a u narednom mjesecu još sedam.

“Proizvodimo specijalne plastične vreće za industrijsku proizvodnju koje su ekološki prihvatljive. Danas smo ovdje da čujemo informacije o pozivu i sigurno ćemo se prijaviti za grant”, dodao je DŽamastagić.

Agencije