Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH trebala bi da otvori istragu protiv banjalučkog odbora PDP-a, zbog sumnje u zloupotrebu ličnih podataka više hiljada Banjalučana, izjavio je Aleksa Barudžija, član Glavnog odbora SNSD-a.

Barudžija ističe da banjalučki PDP, ni poslije godinu dana, Skupštini grada Banje Luke nije dostavio nijedan potpis građana koji su početkom prošle godine potpisivali peticiju protiv poskupljenja vode.

On je ukazao da u ovom slučaju postoje snažne indicije moguće zloupotrebe ličnih podataka građana koji su ostavili svoje potpise i pripadajuće podatke uz peticiju.

– Agencija za zaštitu ličnih podataka trebala bi, kako joj i sam zakon nalaže, da provjeri zašto je PDP u januaru i februaru prošle godine prikupio još neutvrđeni broj potpisa građana, a koje ni do danas nisu predali u Skupštinu grada. Imamo razloga za sumnju da je u ovom slučaju prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka koji striktno zabranjuje upotrebu ličnih podataka u druge svrhe, osim onih na koje se odnosila ta građanska inicijativa – tvrdi Barudžija.

Ističe da bi Agencija morala hitno da reaguje kako bi se ne bi dogodilo da se od potpisa građana pravi stranačka baza potencijalnih glasača.

– Ti, lični podaci, izvjesno mogu biti zloupotrebljeni kao stranačka baza. Naravno, stranačke baze sa kontaktima građana, nisu protivzakoniti i predstavljaju legalnu praksu svake političke partije, ali ste u problemu sa zakonom kad građane obmanjujete da ostavljaju svoje podatke protiv poskupljenja vode, da bi na kraju završili kao broj u nekoj stranačkoj bazi – istakao je Barudžija.

Prema njegovim riječima, posebno je intrigatno da je narodni poslanik i predsjednik banjalučkog odbora PDP-a Draško Stanivuković 6. februara prošle godine sazvao medije i, mašući sa navodnim potpisima u ruci pred TV kamerama organizovao navodnu predaju potpisa 3.000 građana.

Tog dana, Stanivuković je došao ispred Skupštine grada i javno, što je dokumentovano u brojnim medijskim izvještajima, ustvrdio da je predao potpise građana. Međutim, ti potpisi, kako je ranije i zvanično potvrđeno u Skupštini grada, nikada nisu ni došli do njih, što nas upućuje na sumnju da su potpisi zapravo prikupljani u druge svrhe. A, posao Agencije je da provjeri gdje su ti potpisi zapravo završili, odnosno da li su zlupotrebljeni u druge svrhe – rekao je Barudžija.

Sekretar Skupštine grada Igor Šukalo potvrdio je da u Skupštinu nikada zvanično nisu zaprimljeni potpisi građana, prikupljani u peticiji koju je organizovao banjalučki odbor PDP-a.

– I mi smo vidjeli u medijima da je su potpisi navodno predani, ali oni do nas, iz potpuno neobjašnjivih razloga, nikada nisu stigli – rekao je Šukalo.

U ranijim medijskim istupima, Stanivuković je priznao da zapravo nikada predao potpise građana, iako je 6. februara tvrdio drugačije. U tom reagovanju, Stanivuković je ustvrdio da je bilo onemogućeno da preda peticiju, ne nudeći, međutim, objašnjenje kako ga je bilo ko mogao spriječiti da ode na skupštinski protokol i preda navodnu peticiju.

– Šta mijenja to što smo formalno bili onemogućeni da predamo peticiju? Znači li to da potpisi više od 3.000 građana ne vrijede i da se time nezadovoljstvo građana briše – naveo je Stanivuković u saopštenju za medije.

Kazne od 10.000 do 100.000 KM

Prema Zakonu za zaštiti ličnih podataka, prekršaji poput eventualne zloupotrebe ove peticije, mogu biti kažnjeni sa novčanim kaznama u rasponu od 10.000 do 100.000 KM. U članu Zakona, koji se odnosi na slučaje poput ovog, stoji da će biti novčano kažnjen svako ko, citiramo “prenosi lične podatke, odnosno objedinjuje dosjee i evidencije a da nisu zadovoljeni zakonom propisani uslovi”.

RTRS