Nije sporan autoput, ali jeste trasa koja, po nekima, ugrožava opstanak Bošnjaka u nekoliko prijedorskih mjesnih zajednica jer je u planu rušenje stambenih i pomoćnih objekata. Takvim razmišljanjima nije mjesto u infrastrukturnim projektima, poručuju pojedini narodni poslanici iz Prijedora, reagujući na izjave pojedinaca poput Ramiza Salkića, potpredsjednika Republike Srpske koji smatra da se trasom vrši pritisak na Bošnjake koji su se, stoji u saopštenju koje su prenijeli mediji, nakon progona vratili na svoja ognjišta i obnovili imanja.

Odbornik u lokalnoj Skupštini kaže da su se, zbog toga, pojedini i njemu javili.

“Radi se uglavnom o kućama povratnika što opet kod povratnika stvara jednu dodatnu, ajde da kažem, odbojnost i sumnju. Jasno su rekli da stvara sumnju da se neke stvari ovdje pokušavaju riješiti na neki drugi način. Gospodine Duratoviću, možete li mi samo malo objasniti o kakvoj je sumnji riječ, šta su vam rekli mještani? Oba silaza sa autoputa ruše bošnjačke povratničke kuće. Silaz koji je pomjeren iz pravca Kamičana sa prostora gdje nije bilo kuća takođe pod samim silazom su bošnjačke kuće a postoji prostor gdje se može proći bez rušenja”, kaže Mirsad Duratković, odbornik u gradskoj skupštini Prijedor.

Nema mjesta sumnjama, kaže Duško Ivić, narodni poslanik iz Prijedora. Sve izjave oko trase u tom kontekstu smatra neprimjerenim.

“Autoput će ići sigurno onim pravcem koji je najkraći i najjeftiniji za izgradnju. Nadam se da će autoput razviti ovo područje i mislim da priča o zemljištu i ugrožavanju je van ovog projekta i to je maliciozna izjava”, kaže poslanik NSRS Duško Ivić.

Nedoumice i primjedbe došle su na red na javnoj raspravi. Najviše je bilo prijedloga da se trasa neznatno izmjesti kako ne bi ugrožavala objekte. Bilo je i lovačkih.

“Najbitnije pitanje da vidimo da li su predvidjeli nadvožnjake ili podvožnjake za prelaz divljači koja tu ima svoje stanište”, kaže Mladen Unijat, Trnopolje.

Definitivno je predviđeno obeštećenje.

“Svi oni koji se budu nalazili na trasi autoputa neće biti da ne budu obeštećeni za to adekvatnom tržišnom cijenom”, kaže Dragoslav Kabić, poslanik u NSRS.

Ranije je saopšteno da će izgradnjom biti obuhvaćeno oko stotinu objekata u privatnom vlasništvu od čega je 60 odsto pomoćnih. Autoput dužine 40 kilometara gradiće kineska kompanija.

Izvor: ATV